China lanceert op 26 maart oliecontracten in yuan

China lanceert op 26 maart oliecontracten in yuan

China biedt vanaf 26 maart de mogelijkheid om olie in yuan te verhandelen, zo maakte de Chinese toezichthouder op de financiële markten afgelopen week bekend. Vanaf dat moment is het mogelijk om oliecontracten af te sluiten die in de Chinese yuan worden afgerekend.

Het nieuwe oliecontract zal waarschijnlijk op de Shanghai International Energy Exchange worden aangeboden, een beurs waar op jaarbasis voor ongeveer $1 biljoen aan oliecontracten verhandeld worden. Het is deze futuresmarkt waar de Chinese munt voet aan de grond kan krijgen als nieuwe valuta om olie in af te rekenen.

Olie in yuan

China is de grootste afnemer van ruwe olie in de wereld, maar het land heeft nog steeds dollars nodig om op de internationale markt olie in te kopen. De twee meest verhandelde oliecontracten zijn die voor West Texas Intermediate (WTI) aan de New York Mercantile Exchange (NYMEX) en voor de Brent olie uit de Noordzee, die verhandeld wordt op de Intercontinental Exchange (ICE) in Londen.

WTI is het belangrijkste referentiepunt voor de olieprijs in de Verenigde Staten, terwijl Brent olie als referentie wordt genomen voor olie die in het Midden-Oosten, Europa en Azië verhandeld wordt. Het zijn de contracten voor deze twee varianten van ruwe olie die wereldwijd gebruikt worden om posities af te dekken.

Chinese referentieprijs

De komst van een termijncontract voor olie in Chinese yuan staat al langer op de agenda, maar kon door de volatiliteit op de Chinese aandelenmarkt niet eerder gelanceerd worden. Ook waren er zorgen over kapitaalrestricties, waardoor het voor buitenlandse partijen lastiger is om geld naar het buitenland over te maken.

China hoopt dat er met de lancering van deze nieuwe oliefutures ook een Chinese referentieprijs voor olie komt, als aanvulling op de termijncontracten voor Amerikaanse WTI en Europese Brent olie. En hoewel het contract in yuan wordt uitgedrukt is het mogelijk om de margeverplichting in Amerikaanse dollars te voldoen. Op die manier wil men voor niet-Chinese bedrijven de drempel verlagen om de oliefutures in yuan te gebruiken.

Lees ook:

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »