China lanceert tweede internationale ‘Belt and Road’ conferentie

China organiseert deze week het tweede internationale forum van het ‘Belt and Road’ initiatief. Ongeveer 5.000 deelnemers uit meer dan 150 landen zullen bij deze bijeenkomst aanwezig zijn, waaronder 37 regeringsleiders en vertegenwoordigers van tientallen grote bedrijven. Op uitnodiging van China ontmoeten zij elkaar in Beijing om te praten over de nieuwe zijderoute en alle grote projecten die daarmee gepaard gaan.

Dit programma werd in 2013 door de Chinese president Xi Jiping in het leven geroepen om de landen op het Euraziatische continent beter op elkaar aan te sluiten. Het ‘Belt and Road’ programma is een verzamelnaam voor tal van grootschalige en grensoverschrijdende projecten, zoals de aanleg van nieuwe wegen, spoorlijnen, havens en pijpleidingen.

Veel steun voor ‘Belt and Road’ initiatief

In de aanloop naar de bijeenkomst in Beijing zijn er al veel ontwikkelingen geweest met betrekking tot de zijderoute. Zo bracht de Chinese president Xi Jinping eerder dit jaar een bezoek aan Europa, waar hij deals sloot met Italië en een historische bijeenkomst hield met de regeringsleiders van Duitsland en Frankrijk. Ook Luxemburg en Zwitserland spraken onlangs hun steun uit voor het ‘Belt and Road’ initiatief.

Ondertussen sloot Griekenland zich als achttiende lid aan bij het samenwerkingsverband tussen China en de Central and Eastern European Countries (CEEC). Een belangrijke overwinning voor China, omdat Griekenland een belangrijke schakel kan worden in de maritieme zijderoute. China heeft al geïnvesteerd in de haven van Piraeus. Mogelijk komt er nu ook meer geld vrij om spoorlijnen aan te leggen, zodat goederen vanuit Griekenland naar andere landen in de regio getransporteerd kunnen worden.

Deelname van 126 landen

Het ‘Belt and Road’ programma wordt momenteel door 126 landen en 29 internationale organisaties ondersteund, waaronder ook een groot aantal Europese landen. Het zijn landen die handel drijven met China en die kansen zien om de handelsrelatie met deze nieuwe grootmacht te verbeteren en nieuwe investeringen binnen te halen.

Critici waarschuwen landen die deelnemen aan het ‘Belt and Road’ programma. In de Verenigde Staten, maar ook in bepaalde kringen in Europa, vreest men dat China ook meer politieke invloed zal uitoefenen. De vrees bestaat dat landen die hun schulden niet kunnen afbetalen meer directe inmenging door China moeten accepteren.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]