China investeert miljarden in economie Iran

China heeft de laatste jaren miljarden geïnvesteerd in de Iraanse economie, waarmee het land haar invloed in de regio probeert uit te breiden. Sinds het terugdraaien van de Westerse sancties heeft het Chinese investeringsfonds CITIC Group voor omgerekend $10 miljard aan krediet verstrekt, terwijl de China Development Bank overweegt om nog eens omgerekend $15 miljard aan kredieten beschikbaar te stellen aan Iran.

China investeert vooral in projecten voor de aanleg van nieuwe wegen, spoorlijnen en havens, maar ook in de energiesector. Iran heeft met ongeveer 80 miljoen inwoners en een goed opgeleide bevolking veel economisch potentieel, maar door de Westerse sancties bleven investeerders uit Europa en de Verenigde Staten de laatste jaren op afstand.

Economische sancties

Sinds twee jaar zijn de economische sancties tegen Iran voor een groot gedeelte opgeheven, maar door de dreigende toon van de Amerikaanse regering ten aanzien van Iran en de introductie van nieuwe sancties zijn Westerse investeerders en banken nog steeds terughoudend om financiële middelen te verstrekken.

De gevolgen van de Westerse sancties tegen Iran worden nog steeds gevoeld door Europese bedrijven. De South China Morning Post schrijft dat Europese bedrijven wel kansen zien om grote investeringen te doen, maar dat ze de financiering vaak niet rond krijgen. Met China blijkt het veel makkelijker om zaken te doen, waarbij leningen vanwege de dreiging van sancties meestal verstrekt worden in euro’s en yuan en niet meer in Amerikaanse dollars.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]