China investeert $250 miljoen in oliesector Venezuela

China wil meer dan $250 miljoen investeren in oliesector van Venezuela, zo meldt Bloomberg. De China Development Bank zal verschillende leningen verstrekken aan PDVSA, de grootste olieproducent van Venezuela. Die zal het geld gebruiken om nieuwe investeringen te doen in de Orinoco Belt, een gebied waar grote oliereserves liggen.

Venezuela is het land met de grootste bewezen oliereserves ter wereld, maar door een gebrek aan investeringen wordt het volle potentieel daarvan nog lang niet benut. Sterker nog, door de economische problemen in het land en de Amerikaanse sancties is de olieproductie sinds het aantreden van president Maduro in 2013 bijna dan gehalveerd.

Olieproductie gehalveerd

Was het Zuid-Amerikaanse land vijf jaar geleden nog goed voor een productie van 2,9 miljoen vaten olie per dag, inmiddels ligt die productie op iets meer dan 1,5 miljoen vaten per dag. Met de financiële ondersteuning uit China kan het land haar olieproductie opvoeren, waardoor de inkomsten kunnen toenemen. En dat is hard nodig, aangezien de binnenlandse valuta door hyperinflatie zo goed als waardeloos is geworden.

Venezuela is voor haar inkomsten erg afhankelijk van de export van olie. Toen de olieprijs in 2014 begon te dalen verslechterde ook de economische situatie in het land aanzienlijk. Voor China is er ook een belang om te investeren in de oliesector van Venezuela, omdat China inmiddels de Verenigde Staten voorbij is als grootste afnemer van olie in de wereld.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.