China gaat meer testen uitvoeren met digitale yuan

China gaat meer testen uitvoeren met digitale yuan

China is vastberaden om als eerste een digitale munt uit te brengen. Eind vorig jaar voerde de Chinese centrale bank al het eerste experiment uit met een digitale yuan. Nu zijn ook welvarende provincies als Beijing, Shanghai en Guangdong aan de beurt om dit nieuwe geld uit te testen. De centrale bank heeft nog geen datum voor de lancering van de digitale yuan, maar wil deze wel uitgebreid hebben getest voor het begin van de Olympische Winterspelen in februari 2022.

De digitale yuan, ook wel de Digital Currency Electronic Payment (DCEP) genoemd, is een nieuw soort geld die de Chinese centrale bank in omloop wil brengen. Het is in feite de elektronische opvolger van munten en bankbiljetten, die beter aansluit bij het elektronische betalingsverkeer van vandaag de dag. Gebruikers kunnen er elektronisch betalingen mee doen, zonder tussenkomst van commerciële banken.

Digitale yuan

De Chinese centrale bank test deze nieuwe digitale munt als eerste in de grote steden, waar de commerciële infrastructuur en de betalingssystemen verder zijn ontwikkeld. Zodra de systemen meer volwassen zijn kan de centrale bank de tests uitbreiden naar andere steden. Er staan voor dit jaar ook tests op het programma in miljoenensteden als Changsha, Hainan, Qingdao, Dalian en Xi’an.

Tot op heden heeft China al drie tests met de digitale munt uitgevoerd in Shenzhen. Bij de eerste twee stelde de centrale bank via een loting 30 miljoen digitale yuan beschikbaar aan particulieren. Bij een derde test kregen geselecteerde ondernemers de beschikking over 20 miljoen digitale yuan. Gebruikers kunnen dit nieuwe geld via een app op hun telefoon naar elkaar overboeken. In ons vorige artikel over de digitale yuan schreven we het volgende over de werking van de munt:

"De digitale yuan is net als contant geld een vorm van geld die alleen de centrale bank in omloop kan brengen. Daarin verschilt het van geld op een bankrekening, dat commerciële banken via kredietverlening in omloop brengen. Banken moeten reserves bij de centrale bank parkeren om de nieuwe digitale yuan te verkrijgen. Dit is vergelijkbaar met de procedure die banken volgen om contant geld op te vragen. Commerciële banken kunnen dit centralebankgeld vervolgens verstrekken aan klanten die digitale yuan op hun telefoon willen toevoegen.

Het klinkt als een complex systeem, maar voor de eindgebruiker is het heel simpel. Die ziet op zijn of haar mobiele telefoon het saldo van digitale yuan. Om te betalen met digitale yuan kan men via de smartphone een QR code uitlezen of zelf genereren om het geld over te maken. De Chinese centrale bank en alle deelnemende commerciële banken houden al deze transacties in een database bij."

Is digitaal centralebankgeld de toekomst?

Verschillende centrale banken werken al aan een digitale munt als opvolger van de vertrouwde munten en bankbiljetten. De ECB publiceerde vorig jaar al een rapport over de digitale euro en streeft ernaar deze binnen vijf jaar in omloop te brengen. Ook de centrale bank van Rusland kwam rond diezelfde tijd met een rapport over een digitale roebel. Zelfs de Bank for International Settlements (BIS) kwam in oktober met een publicatie over dit thema. Deze trend lijkt dus niet meer te stoppen.

De transitie van contant geld naar digitaal centralebankgeld lijkt op het eerste gezicht een logische stap in de digitalisering van onze economie. Toch kan het grote implicaties hebben voor de individuele vrijheid van burgers. Het digitale geld is niet meer anoniem, maar juist eenvoudig te traceren. De centrale bank krijgt op deze manier meer inzicht in de geldstromen in de economie. Ook kunnen ze die informatie delen met overheden.

Wilt u meer weten over digitaal centralebankgeld? Op Geotrendlines Insider publiceerden we vorig jaar een uitgebreide analyse over de digitale euro en over de toekomst van contant geld. Voor €25 per maand houden we u op de hoogte van de belangrijkste trends op het gebied van geld, goud en geopolitiek. Klik hier om te abonneren.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »