China en Rusland: Samen optreden tegen unilateralisme

China en Rusland willen meer samenwerken en gezamenlijk optreden tegen unilateralisme. Ook steunen de twee opkomende grootmachten elkaar ten aanzien van het beschermen van hun soevereiniteit tegen buitenlandse beïnvloeding. De twee landen willen daarnaast meer samenwerken op het gebied van energie, luchtvaart en technologie. Dat is de uitkomst van een telefoongesprek tussen regeringsleiders van beide landen.

De Chinese leider Xi Jinping belde de Russische president om hem te feliciteren met een aanpassingen van de grondwet, waardoor hij in theorie tot in 2036 aan de macht kan blijven. Daarnaast benadrukte Xi Jinping dat de twee landen hun strategische communicatie en samenwerking moeten verbeteren, omdat de wereldwijde situatie in een hoog tempo verandert.

Samenwerking

China en Rusland zijn de laatste jaren meer naar elkaar toe gegroeid, zowel op economisch als op geopolitiek gebied. De Chinese president maakte in het telefoongesprek met Poetin kenbaar dat hij deze samenwerking in de toekomst wil versterken. Onder andere door middel van grote projecten ten aanzien van olie en gas, maar ook op het gebied van kernenergie. Daarnaast willen de twee landen meer samenwerken in de ontwikkeling en productie van passagiersvliegtuigen.

De regeringsleiders spraken in het telefoongesprek opnieuw hun intentie uit om ook op internationaal terrein nauw samen te werken. Onder andere in de VN Veiligheidsraad, maar ook in de Shanghai Cooperation Organisation (SCO) en het samenwerkingsverband van BRICS-landen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]