China en Japan tekenen valutaswap

Japan en China hebben een valutaswap met een looptijd van drie jaar ondertekend, zo maakte de centrale bank van Japan afgelopen vrijdag bekend. Met deze valutaswap wordt het voor beide landen eenvoudiger om onderlinge transacties in hun eigen valuta af te rekenen. De centrale banken krijgen toegang tot omgerekend $30 miljard van elkaars valuta, zodat ze liquiditeit kunnen verstrekken aan commerciële banken op het moment dat ze moeite hebben om vreemde valuta te bemachtigen.

In het geval van deze valutaswap krijgt de Japanse centrale bank toegang tot maximaal 200 miljard Chinese yuan, terwijl de Chinese centrale bank over maximaal 3,4 biljoen Japanse yen kan beschikken. De valutaswap is sinds afgelopen vrijdag van kracht en loopt tenminste tot 25 oktober 2021.

China en Japan bouwen aan handelsrelatie

Deze deal werd gesloten tijdens een bezoek van de Japanse premier Shinzo Abe aan de Chinese hoofdstad Beijing, waar het eerste officiële topoverleg tussen beide landen in zeven jaar tijd werd gehouden. De twee landen willen hun handelsrelatie verbeteren en sloten naast deze valutaswap ook andere overeenkomsten om de economische samenwerking te verbeteren.

Met de valutaswap wordt het voor bedrijven makkelijker om hun eigen valuta te gebruiken in het handelsverkeer tussen beide landen, waardoor men minder afhankelijk wordt van vreemde valuta zoals de dollar. Banken kunnen makkelijk aan vreemde valuta komen, waardoor ze deze diensten tegen een gunstiger tarief kunnen aanbieden.

Het is niet voor het eerst dat China en Japan een valutaswap ondertekenen. Dat gebeurde ook al eens in het voorjaar van 2002, toen de twee landen besloten dat het handig was om een instrument te hebben om de valutamarkt in tijden van crisis te kunnen stabiliseren. De nieuwe valutaswap heeft een andere insteek en is vooral gericht op het ondersteunen en promoten van economische en financiële activiteiten tussen beide landen.

Update [30/10/2018]: Japan sloot deze week ook een valutaswap met India voor omgerekend $75 miljard. In een toelichting laat de Japanse minister van Financiën Taro Aso weten dat deze valutaswap als een vangnet moet dienen in een financiële crisis.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]