Centrale banken veroorzaken nu zelf een nieuwe crisis

We schreven de afgelopen jaren vaak over onmachtige centrale banken. De reden hiervoor was dat deze instituties de afgelopen decennia steeds minder invloedrijk werden om de mondiale geld- en kredietgroei te beteugelen. Financiële markten groeiden autonoom, terwijl centrale banken zich gingen bezighouden met banktoezicht en algemene regelgeving. De rol waarin centrale banken belangrijker werden, was het opruimen van de brokstukken nadat financiële crises zich voordeden. Dat heeft hen in een erg ongemakkelijke positie gebracht. Beleggers, bestuurders en ook gewone burgers zijn hierdoor gaan denken dat centrale banken altijd klaar staan en over alle middelen beschikken om markten en waarden van financiële activa te stabiliseren als zich problemen voordoen.

Het vertrouwen in de effectiviteit van centrale banken heeft mythische vormen aangenomen. Dit kan tot grote problemen leiden als het vertrouwen afneemt en mogelijk zelfs wegvalt. Om de geloofwaardigheid niet te verliezen zijn centrale banken nu genoodzaakt de aanhoudend hoge prijsinflatie aan te pakken met renteverhogingen. De oorzaak van de huidige inflatiegolf ligt echter buiten de invloedssfeer van centrale banken. Die lopen nu het gevaar dat de renteverhogingen zullen leiden tot een economische recessie of zelfs depressie. In een poging hun geloofwaardigheid te behouden, dreigen centrale banken nu hun geloofwaardigheid te verliezen. Het is een gordiaanse knoop die ze niet makkelijk kunnen ontwarren.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Sander Boon

drs. Sander Boon is politicoloog. Hij is een gedreven politiek-economisch en monetair analist die verder kijkt en dieper graaft en daardoor vaak verborgen verbanden ontdekt. Hierdoor heeft hij een unieke kijk op sociaal-maatschappelijke, politiek-economische en monetaire trends en ontwikkelingen.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]