Centrale banken verkopen goud?

Centrale banken verkopen goud?

Centrale banken hebben in augustus voor het eerst in anderhalf jaar tijd meer goud verkocht dan gekocht. Netto verkochten zij 12,3 ton goud, wat bijna volledig te verklaren is door een grote verkoop van goud door één land. De centrale bank van Oezbekistan deed in augustus namelijk 31,7 ton in de verkoop, nadat ze een maand eerder ook al 11,6 ton op de markt had gebracht. Daarmee doet ze kleine aankopen door landen als Kirgizië (5 ton), India (4 ton), Turkije (3,9 ton), de Verenigde Arabische Emiraten (2,4 ton), Qatar (1,6 ton), Mongolië (1,3 ton) en Kazachstan (1,3 ton) in dezelfde maand teniet.

Er zijn dus nog steeds centrale banken die goud kopen, maar de grootste kopers laten het afweten. Rusland zette haar opkoopprogramma in maart al on hold, terwijl China al meer dan een jaar geen edelmetaal aan haar officiële reserve toevoegt. Turkije nam het stokje over door de laatste jaren veel goud te kopen, maar in augustus bleef dat beperkt tot een paar ton. Met het wegvallen van grote goudaankopen slaat de balans nu voor het eerst sinds december 2018 negatief uit.

Centrale banken waren in augustus netto kopers van goud

Centrale banken kopen minder goud

Sinds het begin van dit jaar hebben centrale banken netto 210,6 ton goud aan hun reserves toegevoegd. In dezelfde periode van vorig jaar kochten zij netto 517,7 ton goud bij. Het jaar daarvoor waren de netto aankopen ook groter, toen stond de teller na acht maanden op 303,4 ton. De trend dat centrale banken goud aan hun reserves toevoegen blijft dus intact, maar het tempo van de goudaankopen ligt wel beduidend lager dan voorgaande jaren.

Waarom kopen centrale banken dit jaar minder goud dan voorgaande jaren? Daar kunnen we een aantal verschillende verklaringen voor bedenken. Een eerste mogelijkheid is dat ze door de enorme stijging van de goudprijs terughoudend zijn geworden om goud te kopen. Een andere verklaring is dat landen door de coronacrisis hun valutareserves vaker moeten aanspreken en soms zelfs goud moeten verkopen. Ook Oezbekistan is daar een voorbeeld van, want de helft van haar officiële reserves bestaan nu uit goud. Daaruit kunnen we afleiden dat de centrale bank al veel valutareserves heeft moeten aanspreken.

Een derde mogelijkheid is dat centrale banken dit jaar minder goud kopen om krapte in de fysieke goudmarkt te verlichten. Sinds maart is er een run op het edelmetaal ontstaan, vooral in Westerse economieën. Dat zorgde voor langere levertijden. Het is misschien geen toeval dat Rusland uitgerekend in maart stopte met goud kopen. Sindsdien exporteert het land namelijk veel meer edelmetaal naar het Verenigd Koninkrijk, waar veel goud-ETF's hun voorraden aanhouden.

Oezbekistan verkocht in augustus 31,7 ton goud (Bron: World Gold Council)

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »