Centrale banken verkochten voor het eerst in tien jaar goud

Centrale banken verkochten voor het eerst in tien jaar goud

Centrale banken hebben voor het eerst sinds 2010 weer goud verkocht, zo schrijft de World Gold Council in haar laatste kwartaalrapport over de goudmarkt. Een aantal centrale banken besloot goud te verkopen, omdat ze door de coronapandemie hun reserves moeten aanspreken. Turkije en Oezbekistan, twee landen die de afgelopen jaren nog regelmatig goud kochten, deden in het derde kwartaal juist goud in de verkoop. Turkije verkocht netto 22,3 ton, terwijl Oezbekistan 34,9 ton van de hand deed. Daarmee overtreffen ze goudaankopen van andere centrale banken.

Netto verkochten centrale banken in het derde kwartaal van dit jaar 12,1 ton van het edelmetaal. De laatste keer dat ze verkochten was bijna tien jaar geleden, namelijk in het vierde kwartaal van 2010. Deze verandering is het gevolg van verslechterde economische omstandigheden, waardoor meer centrale banken hun reserves moeten aanspreken. Turkije worstelt met de waardedaling van de lira, terwijl Oezbekistan krap in haar valutareserves zit. Bij een hoge goudkoers is het dan aantrekkelijk om wat goud te verkopen.

Centrale banken kopen minder goud

Over het hele jaar bezien kopen centrale banken nog steeds goud bij. Het totaal staat op 221 ton, wat overigens beduidend lager is dan voorgaande jaren. Dat komt vooral doordat landen als China en Rusland zijn gestopt met kopen. Andere centrale banken kopen nog wel goud, maar slechts in kleine hoeveelheden. Volgens Louise Street van de World Gold Council is het niet verrassend dat sommige centrale banken nu hun goudvoorraden aanspreken. "Vrijwel alle verkopen komen voor rekening van centrale banken die goud opkopen uit binnenlandse bronnen. Ze profiteren van de hoge goudprijs op een moment dat ze het fiscaal lastig hebben."

De afgelopen jaren legden centrale banken een solide fundament onder de fysieke goudmarkt. Is de verkoop van goud in het derde kwartaal een tijdelijke dip of is er sprake van een trendverandering? Als we kijken naar de centrale banken die het meest actief zijn op de markt, dan valt op dat economische omstandigheden een belangrijk rol spelen. Turkije en Oezbekistan verkochten om economische reden, terwijl het staken van de goudaankopen door Rusland mogelijk te verklaren is door de lage olieprijs. De waardestijging van haar reserves sinds maart komt volledig voor rekening van de waardestijging van de goudreserve. Haar valutareserves bleven per saldo onveranderd. Veel andere centrale banken teerden de afgelopen maanden in op hun reserves.

Centrale banken verkochten in het derde kwartaal goud

Meer beleggingsgoud, minder sieraden

Sinds het begin van dit jaar zien we een verschuiving in de goudmarkt. Door de slechte economische vooruitzichten is de vraag naar beleggingsgoud en goud-ETF's sterk toegenomen, terwijl de vraag naar sieraden bijna halveerde. In het derde kwartaal kochten beleggers 222,1 ton aan gouden munten en goudbaren, een toename van 49% ten opzichte van een jaar geleden. De wereldwijde vraag naar sieraden kwam in het derde kwartaal uit op 333 ton, een daling van 29% ten opzichte van het relatief zwakke derde kwartaal van vorig jaar. De grootste vraaguitval zagen we belangrijke afzetmarkten als India en China. Door de coronacrisis en de hoge goudkoers stelden consumenten de aankoop van sieraden uit.

In het derde kwartaal ging er opnieuw veel edelmetaal naar zogeheten exchange traded funds (ETF's), beleggingsproducten die fysiek goud aanhouden. Sinds het begin van dit jaar voegden deze fondsen een recordhoeveelheid van al meer dan 1.000 ton goud aan hun voorraden toe. Dat is nog meer dan tijdens de Brexit perikelen in 2016 en in de jaren na de financiële crisis van 2008. Veel beleggers stapten dit jaar in goud vanwege de slechte economische vooruitzichten, nieuwe monetaire stimuleringsprogramma's en de historisch lage rente. De goudkoers bereikte in augustus een record van meer dan $2.000 per troy ounce. Sindsdien is de goudprijs weer wat gedaald, tot $1.874 per troy ounce op het moment van schrijven. Dat is nog altijd ongeveer 20% hoger dan begin dit jaar.

Meer vraag naar beleggingsgoud

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »