Centrale banken schakelen markt uit met bail-outs

Ben Bernanke, voormalig centraal bankier van de Federal Reserve, gaf in 2009 een interessante speech. Hij stelde dat de economie pas kon groeien als de financiële sector weer goed functioneerde. De klap die de sector destijds moest verwerken was natuurlijk erg groot. Dus heel vreemd klonken deze woorden niet. We beleven nu als gevolg van de coronacrisis de tweede diepe financiële en economische crisis in tien jaar.

De steun voor de financiële sector is nu nog massaler. Een groot deel van de aangekondigde steunmaatregelen moet nog op gang komen. Toch is de belofte van ongelimiteerde steun door de centrale banken tot nu toe opmerkelijk effectief. De geld- en kredietmarkten zijn tot rust gekomen. Bovendien zijn aandelenkoersen weer tot ongekende hoogte gestegen, ondanks dramatisch verslechterde winstverwachtingen.

In dit artikel leggen we uit waarom de economie niet kan groeien zonder een goed functionerende financiële sector. Ook laten we zien waarom centrale banken wel moeten ingrijpen en waarom dit uiteindelijk zal leiden tot stagnatie en zombificatie van de economie.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Sander Boon

drs. Sander Boon is politicoloog. Hij is een gedreven politiek-economisch en monetair analist die verder kijkt en dieper graaft en daardoor vaak verborgen verbanden ontdekt. Hierdoor heeft hij een unieke kijk op sociaal-maatschappelijke, politiek-economische en monetaire trends en ontwikkelingen.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]