Centrale banken kochten weer goud bij in april

Centrale banken kochten weer goud bij in april

Centrale banken hebben in april opnieuw veel goud aan hun reserves toegevoegd, zo schrijft de World Gold Council in een nieuwe update. In totaal kochten ze in april 74,1 ton goud, wat bijna volledig voor rekening komt van vijf centrale banken. Thailand voegde maar liefst 43,5 ton aan haar reserves toe, terwijl Turkije haar goudvoorraad met 13,4 ton uitbreidde. Verder waren het vooral Centraal-Aziatische landen die edelmetaal kochten, namelijk Oezbekistan (8,4 ton), Kazachstan (4,6 ton) en Kirgizië (3,8 ton).

De verkoop van goud door centrale banken beperkte zich in april tot Rusland (-3,1 ton) en Duitsland (-1,3 ton). Deze landen gebruikten een deel van hun voorraad om verzamelmunten te slaan. Zo heeft de Russische centrale bank onlangs nieuwe gouden en zilveren verzamelmunten uitgebracht ter gelegenheid van het EK voetbal. Daarmee komen de netto aankopen door centrale banken in april uit op 69,4 ton. Dat is weliswaar minder dan een maand eerder, maar meer dan in de tweede helft van vorig jaar. Toen stopten veel centrale banken nog met goud kopen, mogelijk vanwege de hoge goudkoers. Hieronder ziet u de aan- en verkopen van goud door centrale banken over de afgelopen maanden.

Centrale banken starten goudaankopen weer op (Bron: World Gold Council)

Centrale banken kopen weer goud

Sinds de financiële crisis van 2008 zijn centrale banken netto kopers van goud. Een groot aantal landen, voornamelijk opkomende economieën, hebben sindsdien hun voorraden aangevuld. In de tweede helft van vorig jaar leek deze trend even te stagneren. Door de coronacrisis moesten sommige landen hun reserves aanspreken, waaronder ook hun goudvoorraad. Ook weerhield de hoge goudkoers en krapte in de fysieke goudmarkt centrale banken ervan om bij te kopen. Zo besloot de Russische centrale bank haar aankoopprogramma in maart voor onbepaalde tijd te pauzeren.

Toch blijft de trend aanhouden, want nu voegen centrale banken weer edelmetaal toe aan hun voorraden. In de eerste vier maanden van dit jaar kochten zij naar schatting 150 tot 200 ton goud bij. Dit cijfer wordt grotendeels ingekleurd door Hongarije en Thailand met aankopen van respectievelijk 63 en 43,5 ton, maar ook andere landen hebben interesse om bij te kopen. Volgens analist Krishan Gopaul van de World Gold Council is er nog steeds meer belangstelling om te kopen dan om te verkopen. Dit vanwege geopolitieke risico's, de-dollarisatie en negatieve rente.

Dit artikel verscheen eerder op Holland Gold

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »