Centrale banken kochten in mei bijna 40 ton goud

Centrale banken kochten in mei bijna 40 ton goud

Centrale banken hebben in mei 39,8 ton goud aan hun reserves toegevoegd, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het IMF. Dat is vergelijkbaar met goudaankopen van de afgelopen maanden, maar minder dan de aankopen van de afgelopen twee jaar. Sinds het begin van dit jaar hebben centrale banken wereldwijd netto 181 ton goud gekocht, ongeveer 30% minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. Ook opvallend is dat het aantal centrale bank dat goud koopt de laatste maanden daalt, in tegenstelling tot de uitkomst van een eerdere peiling van de World Gold Council.

Turkije voegde in mei 36,8 ton aan haar reserves toe en was daarmee de grootste koper. Oezbekistan breidde haar goudreserve met 6,8 ton uit naar een totaal van 342,8 ton en kwam daarmee op de tweede plaats. Rusland kocht slechts een halve ton goud, terwijl andere grote afnemers als China en Kazachstan in mei geen aankopen deden. De centrale bank van Mongolië verkocht 3,3 ton goud en was daarmee de enige significante verkoper in deze periode.

Centrale banken blijven goud kopen

Uit een rondvraag van de World Gold Council onder centrale banken bleek dat 20% van hen van plan is de komende twaalf maanden goud te kopen. De extreem lage rente op staatsleningen en de wens om meer diversificatie aan te brengen in hun reserves zijn daarvoor de belangrijkste argumenten. Uit de enquête bleek dat meer centrale banken de toegevoegde waarde van goud inzien, ook omdat het geen tegenpartij risico kent. De World Gold Council schrijft in een update het volgende:

"Zoals we al eerder hebben gezegd, verwachten we dat de centrale banken dit jaar nog steeds netto kopers zullen zijn, maar dat hun aankoopniveau lager zal zijn dan de recordniveaus van 2019 en 2018. Tot nu toe zijn de nettoaankopen inderdaad lager geweest, maar we hebben gezien dat verschillende centrale banken in 2020 meer reserves aan goud hebben toegewezen. Sinds het begin van dit jaar hebben vijf centrale banken hun goudreserves met een ton of meer verhoogd."

Minder centrale banken kopen goud (Bron: World Gold Council)

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »