Centrale banken bouwen dollarreserves af

Centrale banken bouwen dollarreserves af

De afgelopen jaren hebben centrale niet alleen goud aan hun reserves toegevoegd, ook zijn ze hun reserves in dollars aan het afbouwen. Rusland beschikte in december vorig jaar nog over $100 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties, maar dat was in april gehalveerd tot ongeveer $48 miljard. China koopt per saldo ook niet meer Amerikaanse staatsobligaties op, terwijl ook andere landen naar verhouding steeds minder reserves in dollars aanhouden.

Deze trend zien we ook terug in de cijfers van het IMF, want die laten zien dat het marktaandeel van de dollar in de totale reserves van centrale banken is teruggelopen van 28,1% in 2008 naar 25,4% nu, terwijl het aandeel van goud volgens cijfers van de World Gold Council al die tijd stabiel bleef op ongeveer 11%.

De subtiele en geleidelijke verschuiving van dollarreserves naar andere valuta en goud kan worden toegeschreven aan een klein aantal landen die zeer fanatiek goud kopen. Zo waren Rusland, Kazachstan en Turkije de afgelopen vijf jaar samen al goed voor de helft van alle goudaankopen door centrale banken. En dan hebben we de grote aankopen door de centrale banken van China en India van de afgelopen jaren nog niet meegenomen.

Centrale banken houden minder dollarreserves aan

Centrale banken breiden goudvoorraden uit

Diversificatie door centrale banken

Als we kijken naar de totale valutareserves van centrale banken en het gedeelte dat bestaat uit Amerikaanse staatsobligaties, dan zien we een zeer geleidelijke verschuiving weg van de dollar. Was in 2011 nog ongeveer 23% van de Amerikaanse staatsschuld in handen van centrale banken, nu is dat nog maar 16%. Er is in de rest van de wereld dus steeds minder bereidheid om de Amerikaanse tekorten te financieren.

In plaats daarvan kiezen verschillende opkomende economieën ervoor meer goudvoorraden aan te leggen. In de eerste drie maanden van dit jaar kochten centrale banken in totaal 116,5 ton goud, de grootste hoeveelheid voor het eerste kwartaal sinds 2014 en 42% meer dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Sinds 2009 hebben centrale banken gezamenlijk ieder kwartaal edelmetaal aan de reserves toegevoegd.

Het besluit van verschillende centrale banken om goud te kopen is vooral strategisch, want uit het laatste kwartaalrapport van de World Gold Council blijkt dat consumenten en particuliere beleggers in de eerste drie maanden van dit jaar juist 7% minder goudbaren, munten en sieraden kochten dan een jaar eerder. Consumenten blijken meer gevoelig voor de ontwikkeling van de goudprijs, terwijl centrale banken meer een langetermijnvisie hanteren.

Centrale banken bezitten minder Amerikaanse staatsobligaties

Dit artikel verscheen eerder bij Hollandgold

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »