Bereiden centrale banken zich voor op monetaire reset?

Sinds de financiële crisis van 2008 zoeken centrale banken hun toevlucht tot goud. Volgens analisten van Goldman Sachs verdwijnt 20% van het jaarlijkse aanbod tegenwoordig in de kluizen van centrale banken. De totale goudaankopen stegen de afgelopen jaren dan ook naar recordhoogten. Ook halen steeds meer landen hun goud terug uit het buitenland. De afgelopen vijf jaar repatrieerden onder andere Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Polen en Hongarije een deel van hun goudreserves.

De laatste keer dat landen op deze schaal goud repatrieerden was onder president Richard Nixon. Verschillende Europese landen ruilden toen op grote schaal dollarreserves in voor goud, omdat er twijfels waren over de inwisselbaarheid van de dollar. Die zorgen bleken terecht, want kort na het uiteenvallen van de Londen Gold Pool (1968) ging het goudanker definitief overboord. Hoge inflatie en monetaire instabiliteit volgden. De goudprijs explodeerde binnen tien jaar van $35 naar $850 per troy ounce.

De rol van monetair goud leek uitgespeeld. Sinds 1988 is de Amerikaanse staatslening het onderpand van het mondiale eurodollar systeem. Er was de afgelopen decennia sprake van een enorme kredietgroei en schuldtoename, maar ook van opeenvolgende financiële bubbels en de huidige systeemcrisis.

Staan we nu aan de vooravond van een nieuwe monetaire schokgolf? En wat betekent dit voor de goudmarkt en voor de rol van goud als monetaire reserve?

Lees verder op Geotrendlines Insider of koop dit artikel in onze webshop

(2.946 woorden, 7,3% getoond)

Verder lezen?

Dit Insider artikel is uitsluitend bestemd voor abonnees. Wilt u verder lezen? Neem dan een abonnement op Geotrendlines Insider.

Abonneer nu!

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]