Centrale bank Rusland wil cryptomunten verbieden

Centrale bank Rusland wil cryptomunten verbieden

De centrale bank van Rusland overweegt het gebruik van cryptomunten te verbieden, omdat deze de financiële stabiliteit en monetaire soevereiniteit van het land kunnen ondermijnen. Ook wil ze het minen van cryptomunten aan banden leggen. Het is de zoveelste stap in een wereldwijd offensief van centrale banken en overheden om cryptomunten te verbieden.

Volgens de Russische centrale bank zijn cryptomunten door hun anonieme karakter geschikt voor witwassen en voor financiering van terrorisme. In 2020 oordeelde de centrale bank nog dat het bezit van cryptomunten legitiem was, maar dat men deze niet mocht gebruiken als betaalmiddel. De draai is opmerkelijk en toont aan dat centrale banken zich wel degelijk zorgen maken om hun machtspositie.

Financiële stabiliteit in gevaar?

In een nieuw document dat de centrale bank vandaag naar buiten bracht schrijft ze dat mensen vooral cryptomunten kopen om ermee te speculeren. Daardoor is een financieel piramidespel ontstaan dat kenmerken heeft van een bubbel. Dit bedreigt volgens de centrale bank de financiële stabiliteit en de Russische bevolking. Vorig jaar kwam ze al met een vergelijkbare waarschuwing. Of dat de werkelijke reden is voor een verbod, dat valt te betwijfelen. Het is waarschijnlijker dat de autoriteiten zich zorgen maken over een toenemende vlucht uit fiatgeld richting alternatieven als goud en cryptomunten.

Om het gebruik en bezit van cryptomunten te ontmoedigen stelt de centrale bank een verbod op crypto exchanges voor. Dat zijn platforms waar mensen hun geld kunnen omwisselen voor cryptomunten en vice versa. Ook zouden financiële instellingen geen diensten meer mogen aanbieden op basis van cryptomunten. Het is nog onduidelijk of de centrale bank ook maatregelen wil nemen tegen het bezit van cryptomunten.

Stroomverbruik

De centrale bank schrijft in het document dat het minen van cryptomunten heel veel energie kost en dat men daarvoor ook fossiele brandstoffen gebruikt. Om die reden zou het beter zijn om het minen van virtuele munten volledig te verbieden, zo concludeert de centrale bank. Rusland is de derde grootste speler in de wereld van cryptomining, na de Verenigde Staten en Kazachstan. China heeft al maatregelen genomen om het minen van virtuele munten te verbieden, waardoor veel miners zich naar Kazachstan en de VS verplaatsten.

Het minen van virtuele munten gebeurt via ingewikkelde cryptografische berekeningen, waar men gespecialiseerde computers en videokaarten voor gebruikt. Omdat het minen nog steeds zeer winstgevend is neemt de vraag naar computerchips almaar verder toe. Dat zorgt voor hogere prijzen en een slechtere beschikbaarheid van chips, ook voor andere toepassingen. Zo is er een groot tekort aan chips ontstaan voor bijvoorbeeld de auto-industrie.

Lees ook:

Digitaal centralebankgeld

De centrale bank van Rusland werkt, net als veel andere centrale banken, aan een digitale munt. In oktober 2020 publiceerde de centrale bank een nieuw rapport over de digitale roebel als opvolger van contant geld. Het wordt de Russische tegenhanger van de digitale yuan en digitale euro.

Centrale banken willen voorkomen dat cryptomunten teveel marktaandeel vergaren voordat zij hun eigen digitale munt gereed hebben. Dat verklaart misschien waarom ook China het gebruik van cryptomunten inperkt en waarom de Europese toezichthouder aanstuurt op een verbod van het minen van virtuele munten. Gelukkig zijn er ook landen die deze nieuwe technologie omarmen, zoals El Salvador. Daar heeft de regering Bitcoin ingevoerd als wettig betaalmiddel.

Lees ook:

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »