Canadese regering wil $600 miljoen belastingvoordeel voor media

De Canadese regering trekt de komende vijf jaar bijna $600 miljoen Canadese dollar uit om de media te ondersteunen. Het grootste gedeelte van dat budget bestaat uit belastingvoordelen voor ‘vertrouwde’ mediabedrijven en voor consumenten die een abonnement afsluiten op een online mediadienst. “Om de vitale rol van onafhankelijke nieuwsbronnen in onze democratie en onze samenleving te beschermen introduceren we maatregelen om de journalistiek in Canada te ondersteunen”, zo verklaarde de minister van Financiën Bill Morneau tegenover het parlement.

De afgelopen tien jaar zijn er in Canada meer dan 250 nieuwsmedia verdwenen, terwijl de inkomsten van kranten sinds 2012 met 40% zijn gedaald. De aangekondigde belastingvoordelen moeten de media extra ondersteuning geven, maar daar is niet iedereen enthousiast over. Pierre Poilievre van de conservatieve partij verklaarde tegenover de New York Times dat overheidssteun voor journalisten op gespannen voet staat met de persvrijheid, omdat de overheid dan invloed kan uitoefenen op welke mediabedrijven blijven bestaan en welke niet.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.