Canada gebruikt noodwet om bankrekeningen te blokkeren

Canada gebruikt noodwet om bankrekeningen te blokkeren

De Canadese regering heeft deze week verregaande maatregelen genomen om de demonstraties in het land aan te pakken. Met een nog niet eerder gebruikte noodwet krijgen banken opdracht rekeningen te blokkeren van mensen die steun verlenen aan de demonstraties. Vrachtwagenchauffeurs in het hele land protesteren al enige tijd tegen het strenge coronabeleid. Ook blokkeren ze belangrijke wegen, waardoor de aanvoer van goederen vertraging oploopt.

Omdat de regering de demonstranten met hun grote vrachtwagens niet kan stoppen zet ze nu zwaardere maatregelen in. Niet alleen demonstranten kunnen de toegang tot hun bankrekening kwijtraken, ook mensen die een bedrag van $25 of meer hebben gedoneerd aan de protesten lopen risico. Ook hun bankrekeningen kunnen bevroren worden. Betaaldiensten hebben al informatie van personen die geld hebben gedoneerd aan demonstraties of daar op een andere manier bij betrokken zijn geweest doorgegeven aan de inlichtingendiensten. Dat maakte de Canadese minister van Financiën, Chrystia Freeland, onlangs bekend.

https://www.youtube.com/watch?v=Ti7LryfAiF4

Financiële repressie

Deze vorm van financiële repressie zet kwaad bloed bij veel Canadezen. Toegang tot een bankrekening is vandaag de dag bijna een voorwaarde om deel te kunnen nemen aan het normale economische verkeer. Zonder bankrekening is het tenslotte niet mogelijk online aankopen te doen en belastingen te betalen. Ook zijn er steeds meer plekken waar het niet meer mogelijk is om met contant geld te betalen. Het blokkeren van een bankrekening heeft dus verstrekkende gevolgen.

Het duurde dan ook niet lang voordat de eerste protestacties op sociale media verschenen. Mensen riepen elkaar op om massaal geld van hun bankrekening te halen. Een bankrun als vergeldingsactie tegen banken en de regering. Hoeveel Canadezen daadwerkelijk geld van hun bank hebben weggehaald, dat valt niet te zeggen. Wel is het opvallend dat vijf Canadese banken een dag na aankondiging van de overheidsmaatregelen allemaal op hetzelfde moment slecht bereikbaar waren. Dat is wel heel toevallig en zou kunnen betekenen dat er inderdaad ongebruikelijke veel geld is weggehaald.

https://twitter.com/JamesMelville/status/1494092820260532227

Het feit dat de regering van Canada nu een noodwet inzet om demonstraties tegen de coronamaatregelen de kop in te drukken is zorgwekkend. Het geld is niet langer neutraal, het wordt een controlemechanisme om ongewenste meningen en ongewenst gedrag af te straffen. En centrale banken zijn wereldwijd al bezig om een nieuw soort geld te ontwikkelen dat totale controle mogelijk maakt, digitaal centralebankgeld. Deze nieuwe vorm van geld betekent meer centralisatie, meer controle en meer financiële repressie.

Donaties in Bitcoin

De Canadese demonstranten besloten donaties in Bitcoin te accepteren, nadat GoFundMe de in totaal $10 miljoen aan donaties had geblokkeerd. En dat werkte, want er kwam in korte tijd al meer dan $900.000 aan Bitcoin binnen. Ruim vijfduizend mensen maakten in totaal ongeveer 20 Bitcoin over om de protestactie te ondersteunen. De Canadese politie zette in reactie daarop 34 crypto wallets op een zwarte lijst, wat betekent dat grote crypto exchanges geen transacties naar deze adressen mogen uitvoeren.

Onderdeel van de nieuwe Canadese noodwet is een uitbreiding van de wetgeving ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering. Zo vallen ook crowdfunding platforms en betaaldiensten als Paypal en Stripe nu onder dezelfde strenge regels als banken. Ook vallen alternatieve betaalmiddelen zoals cryptomunten nu onder dezelfde wetgeving. Dit betekent dat veel meer financiële dienstverleners voortaan 'ongebruikelijke' en 'verdachte' transacties aan de Canadese regering moeten doorgeven.

De uitbreiding van zogeheten know your customer (KYC) regels naar meer financieel dienstverleners en het oprekken van de definitie van binnenlands terrorisme (demonstraties) is een zorgwekkende ontwikkeling. Het geeft banken en overheden meer mogelijkheden om bankrekeningen te bevriezen en transacties tegen te houden. Dat zijn extreme maatregelen die de machtsbalans tussen de overheid en de bevolking verder scheef trekken.

Vlucht naar goud en Bitcoin

De Canadese regering heeft gekozen voor meer financiële repressie om de demonstraties aan te pakken. Een riskante strategie, zeker als mensen kunnen uitwijken naar alternatieven zoals cryptomunten. In ons boek van Goud tot Bitcoin! beschrijven we hoe financiële repressie - het blokkeren van bankrekeningen, negatieve rente en het verdwijnen van contant geld - een vlucht naar goud en cryptomunten kunnen versterken. Dit zijn namelijk beide instrumenten om vermogen in te bewaren en te verplaatsen zonder bemoeienis van overheden en (centrale) banken.

We beargumenteren dat goud en Bitcoin een belangrijke rol zullen vervullen in de transitie naar een nieuw financieel en monetair systeem. Ook helpen we u met tips om goud en cryptomunten veilig te kopen en te bewaren. Het boek is te bestellen via onze webshop en via (online) boekhandels.

Van Goud tot Bitcoin!

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »