Bundesbank laat goud zien aan publiek

Bundesbank laat goud zien aan publiek

De Bundesbank doet er alles aan om de Duitse bevolking ervan te overtuigen dat de goudvoorraad echt is en dat alle goudbaren veilig worden bewaard. Zo opende de centrale bank deze week in het Duitse geldmuseum een conferentie over goud, waar de meest bijzondere goudstaven en munten uit de Duitse voorraad aan het publiek werden getoond. Ook werd er recent een nieuw boek onthuld, die geheel toegewijd is aan de Duitse goudvoorraad.

Deze conferentie is een van de vele initiatieven die de Duitse centrale bank de laatste jaren heeft ondernomen om het vertrouwen van het publiek te versterken. In 2012 besloot de centrale bank het advies van de toezichthouder op te volgen om een substantieel gedeelte van het goud terug te halen uit het buitenland.

Repatriëring goudvoorraad

De Bundesbank besloot toen dat er voor 2020 in totaal 300 ton goud uit New York en 374 ton goud uit Parijs moest worden teruggehaald naar de opslaglocatie in Frankfurt, waarmee de helft van het edelmetaal weer op eigen bodem bewaard zou worden. Deze operatie werd vorig jaar augustus al afgerond, ruim voor de gestelde deadline.

Eerder publiceerde de Bundesbank ook een gedetailleerde lijst van alle goudbaren, om aan te tonen dat al het edelmetaal aanwezig is op de aangegeven locaties. Ook bracht de centrale bank in 2015 een video naar buiten, waarin ze liet zien hoe de teruggehaalde goudstaven op echtheid en zuiverheid gecontroleerd worden.

Europese schuldencrisis

De publieke belangstelling voor de Duitse goudvoorraad kwam in 2012 terug, toen de Europese schuldencrisis op haar hoogtepunt was en er in de media volop gespeculeerd werd over het mogelijk uiteenvallen van de muntunie. Door deze onzekerheid bereikte de goudprijs in euro's in 2012 een record van meer dan €44.000 per kilo en vestigde de aandacht zich op de publieke goudvoorraad.

De centrale bank besloot gehoor te geven aan de publieke druk en kondigde haar plan aan om verspreid over een aantal jaren edelmetaal terug te halen naar Frankfurt. Later zouden ook Nederland, Oostenrijk en Hongarije dat voorbeeld volgen door edelmetaal terug te halen uit het buitenland.

België

De goudvoorraad van België heeft een omvang van 227,5 ton en lag in 2011 voor het grootste gedeelte bij de Bank of England in Londen. Ook lag er op dat moment een klein gedeelte bij de centrale bank in Canada, bij de Bank for International Settlements en bij de Belgische centrale bank zelf. In 2015 liet de centrale bank nog weten geen plannen te hebben om (een deel van) de voorraad terug te halen.

Deze bijdrage van Geotrendlines verscheen eerder bij Argentor

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »