Britten waarschuwen dat hoogpathogene vogelgriep kan overslaan op mensen

Bijna drie maanden geleden al berichtten we op Geotrendlines dat er wereldwijd sprake is van een vogelgrieppandemie, waarbij het gevaar voor mens en dier groter is dan ooit. Nu duiken ook in Britse media berichten op dat een variant van het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N1 kan overslaan van pluimvee op mensen. Dat kan dan leiden tot een nieuwe pandemie die veel  ernstiger is dan die van corona.

Niet alleen omdat het virus gevaarlijker is, maar ook omdat het immuunsysteem van heel veel mensen door alle coronamaatregelen – meerdere coronaprikken en lockdowns –  veel zwakker is. Bovendien wordt de weerbaarheid van grote bevolkingsgroepen aangetast door de huidige financiële, economische, sociale, maatschappelijke en geopolitieke stress die zij ervaren.

Keith Neal, emeritus professor epidemische ziekten, zegt: “Onze immuunsystemen zijn sterk verzwakt door lockdowns en beperkte sociale contacten. Normaal ongevaarlijke bugs kunnen daardoor zwaar toeslaan. We krijgen deze winter een grote uitbraak van normale griep, maar vogelgriep is aan de horizon. Des te meer vogelgriep en gewone griep tegelijk circuleren, des te groter is het risico dat een virus overspringt.”

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Eric Mecking

drs. Eric Mecking is historicus, schrijver, spreker, financieel-economisch analist en adviseur. Hij heeft zich gespecialiseerd in cyclisch denken en beursanalyses. Zijn unieke cyclische beleggingssysteem - Trend Tracker - gebruikt hij om te handelen op de financiële markten en om de belangrijkste beursontwikkelingen bij te houden voor Geotrendlines.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]