BRICS ontwikkelen gezamenlijk handelsplatform voor goud

BRICS ontwikkelen gezamenlijk handelsplatform voor goud

De BRICS landen willen een nieuw handelsplatform opzetten om rechtstreeks goud te kunnen verhandelen. Dat zei Sergey Shvetsov, plaatsvervangend gouverneur van de Russische centrale bank, onlangs tegenover persbureau TASS. Hij verwacht dat de rol van andere handelscentra in de toekomst minder belangrijk zal worden, omdat een steeds groter gedeelte van de wereldwijde handel in goud naar de opkomende economieën zal verschuiven.

Op dit moment zijn New York, Londen en Zwitserland de belangrijkste knooppunten in de wereldwijde goudmarkt, maar de laatste jaren zijn ook de opkomende economieën bezig hun eigen platform op te zetten. Door de opkomst van nieuwe platformen in China, India en Zuid-Afrika worden die traditionele handelscentra minder relevant, zo concludeerde de centraal bankier.

Volgens Shvetsov hebben Rusland en China al een intentieverklaring getekend om volgend jaar de eerste stappen te zetten richting een bilateraal handelsplatform voor goud. Op termijn zouden ook de andere BRICS-landen op dit systeem aangesloten moeten worden.

Internationaal handelsplatform voor goud

De ontwikkeling van een internationaal handelsplatform voor goud is een ambitieus plan om de opkomende economieën minder afhankelijk te maken van het dollarsysteem. De meeste transacties tussen landen vinden nog altijd plaats in dollars, waardoor men afhankelijk is van de Verenigde Staten en betalingssystemen zoals SWIFT.

De BRICS-landen kunnen met een nieuw handelsplatform voor goud gemakkelijk onderling transacties blijven uitvoeren, ook in een extreem scenario waarin deze landen geen toegang hebben tot Amerikaanse dollars. In dat geval kunnen centrale banken en financiële instellingen altijd terugvallen op het edelmetaal als alternatief betaalmiddel.

De Amerikaanse sancties tegen landen als Rusland, Iran en Noord-Korea hebben laten zien dat een te grote afhankelijkheid van dollars ook risico's met zich meebrengt. Om die risico's te verkleinen diversifiëren opkomende landen een groter deel van hun valutareserve richting goud. Ook zien we dat de opkomende economieën steeds vaker in hun eigen valuta handelen.

Deze bijdrage van Geotrendlines verscheen eerder bij Argentor

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »