Boris van de Ven over sparen, Bitcoin en het monetaire systeem

Boris van de Ven over sparen, Bitcoin en het monetaire systeem

Weinig mensen realiseren zich hoe het monetaire systeem in elkaar zit en hoe dat door de tijd heen is veranderd. Dat zegt Boris van de Ven, oprichter van Gamekings en maker van De Bitcoin Show in een podcast bij The Trueman Show. Hij denkt dat virtuele munten als Bitcoin de potentie hebben om fiatgeld van overheden en centrale banken overbodig te maken.

Dat maakt de laatste ontwikkelingen op het gebied van Bitcoin en digitaal centralebankgeld zeer interessant, omdat het ons een blik gunt in de toekomst van ons geldsysteem. Volgens van de Ven zullen centrale banken spoedig met eigen digitale munten komen, waarmee ze alle transacties van burgers in kaart kunnen brengen. Ook zullen ze daarmee negatieve rente introduceren voor het grote publiek.

Bitcoin versus digitaal centralebankgeld

Met de komst van virtuele munten is er volgens van de Ven een alternatief gekomen dat het monopolie van banken en overheden kan doorbreken. In tegenstelling tot ongedekt fiatgeld zijn virtuele munten schaars. Dat betekent dat een Bitcoin op de lange termijn haar waarde waarschijnlijk beter zal behouden dan geld dat steeds bijgedrukt kan worden.

Overheden en centrale banken zien deze ontwikkeling en zullen proberen een alternatief in de markt te zetten in de vorm van digitaal centralebankgeld. China experimenteert al met een digitale yuan en andere landen zullen spoedig volgen. Een gevaarlijke ontwikkeling, omdat centrale banken daarmee totale controle kunnen krijgen over ons geld.

"Bitcoin is een oplossing voor het probleem. Het is misschien niet de enige oplossing, maar het is in ieder geval een oplossing. Het is nog heel vroeg, maar het is in elk geval veelbelovend. Het heeft al een aantal grote hordes genomen. Ik zou me voor kunnen stellen dat we het hier hebben over de aankomende tien jaar, waarin ons huidige monetaire systeem gaat imploderen.

Centrale banken proberen daar iets anders voor in de plaats te zetten. Dat gaat wel of niet lukken. Als dat niet lukt, dan kan Bitcoin één van de alternatieven zijn. Met Bitcoin wordt onze vrijheid gewonnen. Lukt het niet, dan zijn we overgeleverd aan central bank digital currency, waar onze vrijheid verdwenen is. Dan gaan we naar social credits, dan gaan er allemaal voorwaardes zitten aan het geld. Het wordt dan nog steeds gecreëerd door de centrale overheid, maar het wordt verspreid onder voorwaarden. Die voorwaarden, dat is je vrijheid."

Sparen is onmogelijk

De afgelopen decennia profiteerden overheden volop van de mogelijkheid om geld uit het niets te creëren en schulden middels inflatie waardeloos te maken. Overheden kunnen bijna gratis lenen, terwijl spaarders hun koopkracht zien verdampen. In ons huidige geldsysteem wordt het volgens van de Ven bijna onmogelijk gemaakt om ergens voor te sparen, omdat het geld zo snel aan koopkracht verliest.

"De tijd en energie die je opslaat in geld moet je mee kunnen nemen naar de toekomst, om de onzekerheid van de toekomst op te vangen. En dat is het interessante, dat de euro dat niet meer doet. Sparen zoals iedereen dat vroeger deed, dat je eerst spaart voordat je iets koopt, dat is opeens uit de maatschappij verdwenen.

Vroeger spaarde je voor een huis of voor een aanbetaling. Als je dan op een gegeven moment ging trouwen en je hard genoeg had gewerkt dan had je dat huis. Tegenwoordig is dat ondenkbaar, want wie gaat er in godsnaam een half miljoen sparen. Dat kan helemaal niet. Nee, je gaat direct naar de bank toe en je probeert die lening los te krijgen. Daarna zie je wel hoe je het terugbetaalt. En dat is met alles zo. Je telefoon betaal je maandelijks terug, een auto lease je...

We zijn het niet meer gewend om te sparen voor iets. Waarom? Omdat het niet kan. Je kunt niet sparen in euro's. Als jij bij wijze van spreken elk jaar spaart: Dat geld wordt elk jaar 10% minder waard, terwijl de huizen elk jaar 10% duurder worden. Daar kun je niet tegenop sparen, dat is bijna onmogelijk. Dus dat werkt niet. Vandaar dat iedereen begint te lenen, vandaar dat we in een schuldencyclus terecht zijn gekomen."

Klik hier of op onderstaande afbeelding voor de video. Vanaf minuut 50 gaat het over het geldsysteem, goud, Bitcoin en centrale banken.

The Trueman Show met Boris van de Ven

Lees ook:

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »