Bondskanselier Merkel pleit voor Europees leger

In navolging op de Franse president Macron pleit nu ook de Duitse bondskanselier Merkel voor een Europees leger. In een toespraak voor het Europees Parlement zei ze dat een dergelijke legermacht een aanvulling moet zijn op de militaire alliantie binnen de NAVO.

“We hebben grote vooruitgang geboekt in de gestructureerde samenwerking in militair verband. Dat is goed en dat wordt hier ook breed ondersteund, maar we moeten – en dat zeg ik zeer bewust, ook met de ontwikkelingen van de laatste jaren – aan een visie werken dat we op een dag een echt Europees leger hebben.

Een gemeenschappelijk Europees leger laat de wereld zien dat de Europese landen niet meer een oorlog zullen voeren. Dat is geen leger tegen de NAVO, het kan een goede aanvulling op de NAVO zijn. Geen mens mag deze klassieke banden ter discussie stellen.”

Haar uitspraak leverde gemengde reacties op in het Europees Parlement, want er klonk zowel applaus als afkeurde geluiden. Voorstanders vinden dat Europa minder afhankelijk moet worden van militaire steun uit de Verenigde Staten, terwijl tegenstanders betwijfelen of een Europees leger wel in staat is effectief op te treden in lastige militaire en humanitaire missies aan de randen van Europa.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.