Bijna 80% van alle Bitcoin wordt niet verhandeld

Bijna 80% van alle Bitcoin wordt niet verhandeld

De laatste weken is de prijs van Bitcoin tot recordhoogte gestegen. Dat komt niet alleen door extra vraag, maar ook door een zeer beperkt aanbod. Uit een analyse van Glassnode blijkt namelijk dat 78% van alle 18,6 miljoen virtuele munten in omloop niet beschikbaar is. Deze Bitcoins worden niet verhandeld en zijn dus niet liquide. Van alle Bitcoins zijn er slechts 4,2 miljoen liquide, wat betekent dat heel veel mensen bieden op een beperkt aantal virtuele munten.

De verhouding tussen liquide en illiquide Bitcoins verklaart ook de extreme prijsstijging van de virtuele munt. Omdat er zo weinig Bitcoins beschikbaar zijn moeten potentiele kopers steeds hogere bedragen bieden om hun positie veilig te stellen. Omdat er geen derivaten zijn van de virtuele munt is er geen mogelijkheid om het aanbod op een kunstmatige manier te vergroten.

Een groot deel van het totale aanbod van Bitcoin is niet liquide

Steeds meer beleggers jagen op steeds minder Bitcoins

Bitcoin blijft schaars

Het beperkte aanbod is tegelijkertijd de kracht en de zwakte van de virtuele munt. Voor mensen die er al in zitten is het gunstig, omdat hun Bitcoins bij toenemende belangstelling aanzienlijk in waarde kunnen stijgen. Het nadeel is dat het steeds moeilijker wordt om in te stappen, wat de adoptie van Bitcoin onder een breder publiek kan afremmen.

Veel mensen die al vroeg in Bitcoin zijn gestapt hanteren een 'buy and hold' strategie. Ze houden Bitcoins aan voor de lange termijn, waardoor er nauwelijks extra virtuele munten op de markt komen op het moment dat de prijs stijgt. Het aanbod van de virtuele munt is zelfs zo schaars dat zelfs grote aanbieders van cryptovaluta in Nederland op sommige momenten niet aan Bitcoin kunnen komen.

De prijs van Bitcoin steeg eerder deze maand nog naar recordhoogte. De prijs voor de virtuele munt kwam zelfs even boven de $40.000, waarna een correctie volgde richting de $30.000. Op het moment van schrijven staat de koers alweer op $35.000. Daarmee vertegenwoordigt de virtuele munt een marktwaarde van $645 miljard.

Lees ook:

De afbeelding boven het artikel is afkomstig van QuoteInspector en is beschikbaar onder de Creative Commons licentie

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »