Beurzen onderuit, beleggers zoeken naar veilige havens

Beurzen onderuit, beleggers zoeken naar veilige havens

De financiële markten waren deze week opnieuw in de ban van het coronavirus. Zelfs de renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank wist beleggers niet gerust te stellen. Integendeel, de koersen gingen alleen maar verder omlaag. Ook opvallend was de extreme volatiliteit op de financiële markten. De S&P 500 index van grote Amerikaanse bedrijven zakte dinsdag met bijna 3%, om vervolgens op woensdag meer dan 4% te stijgen en op donderdag weer ruim 3% lager te sluiten.

Uiteindelijk kozen beleggers de weg richting de uitgang, want vrijdag was opnieuw een bloedrode dag. De AEX index verloor 3,85%, terwijl de S&P 500 op het moment van schrijven 2,5% lager staat. Beleggers zochten hun toevlucht in veilige havens, gezien de spectaculaire daling van de rente op staatsleningen. De Amerikaanse 10-jaars rente zakte deze week voor het eerst in de geschiedenis onder de 1%, om vervolgens verder weg te zakken tot minder dan 0,8%. Ook in Europa daalt de rente op staatsleningen, zo bereikte de Duitse 10-jaars obligatie een dieptepunt van -0,71%.

Aandelenkoersen gingen deze week opnieuw hard onderuit

Amerikaanse 10-jaars rente is spectaculair gedaald

Vlucht naar veilige havens

De extreme volatiliteit en de ongekende daling van de rentes doet denken aan de beurscrash van 2008. We kunnen met recht van paniek spreken als de rente op Amerikaanse staatsleningen in minder dan een maand tijd halveert en de Europese rente naar een historisch dieptepunt zakt. Eind vorige week gingen de aandelenkoersen zo hard onderuit dat beleggers zelfs hun posities in goud moesten verkopen. Ook dat doet denken aan de financiële crisis van 2008, toen goud ook mee omlaag ging met aandelen.

De goudprijs ging vorige week vrijdag dus ook hard onderuit, maar van paniek was geen sprake. De correctie in goud duurde dan ook niet lang, want na de renteverlaging van de Federal Reserve op dinsdag ging de goudprijs weer even hard omhoog. De verwachting van meer monetaire en fiscale stimulering brengt het edelmetaal opnieuw in een opwaartse trend, die volgens verschillende analisten nog wel even kan aanhouden.

Goudprijs herstelde snel van de verkoopgolf van vorige week

Staatsobligaties of goud?

In tijden van crisis zoeken beleggers hun toevlucht in de liquiditeit van staatsleningen. Dat was altijd een rationele keuze, omdat het schuldpapier altijd een zo goed als risicovrij rendement opleverde. Het was dus geen straf om staatsobligaties in de portefeuille te hebben. Dat is vandaag de dag wel anders in een wereld van negatieve rente. Daardoor kost het beleggers tegenwoordig steeds meer geld om vermogen te parkeren in staatsleningen.

Als de onrust op de financiële markten aanhoudt en centrale banken de rente verder verlagen wordt het steeds minder interessant om staatsobligaties aan te houden. Goud wordt dan steeds aantrekkelijker, omdat het geen negatieve rente kent. Zelfs met opslagkosten meegerekend is het nu al voordeliger om je vermogen in goud te parkeren dan in de meest veilige Europese staatsleningen.

De rente op staatsobligaties kan de komende tijd nog wel wat verder dalen, maar vroeg of laat lopen we tegen de grenzen van dit monetaire systeem op. Op een gegeven moment is de rente zo laag dat spaarders en beleggers een andere veilige haven zoeken. Neemt goud de rol van staatsleningen over als veilige haven?

Goud en staatsleningen volgen elkaar als concurrerende veilige havens (Bron: @JanGold_)

Goud presteert dit jaar beter dan zowel aandelen als staatsobligaties (Bron: World Gold Council)

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »