België ontvangt eerste goederentrein uit China

Afgelopen weekend reed de eerste rechtstreekse goederentrein vanuit China de haven van Antwerpen binnen, zo meldt het Chinese persbureau Xinhua. De trein met 41 containers legde de afstand van ongeveer 11.000 kilometer in zestien dagen af en was daarmee twee keer zo snel als een containerschip.

De directe goederenverbinding over het spoor tussen Antwerpen en China is onderdeel van de Chinese Zijderoute, een grootschalig project om oude handelsroutes op het Euraziatisch continent een nieuw leven in te blazen. Tientallen landen hebben zich reeds bij dit initiatief aangesloten.

Goederenvervoer over de Zijderoute

De trein vertrok op 26 april uit de haven van Tangshan in het noordoosten van China en reed via Kazachstan, Rusland, Wit-Rusland, Polen en Duitsland naar de haven van Antwerpen. Deze reis duurde zoals gezegd zestien dagen, maar die reistijd kan met optimalisaties aan de route in de toekomst mogelijk nog wat verder ingekort worden.

Met betere verbindingen voor goederentreinen moet het voor alle landen op het Euraziatische continent aantrekkelijker worden om goederen per trein te transporteren. Vervoer per goederentrein is sneller dan een containerschip en goedkoper dan een vrachtvliegtuig en kan daarmee een waardevolle aanvulling zijn op vervoer over zee of door de lucht.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]