België ontvangt eerste goederentrein uit China

Afgelopen weekend reed de eerste rechtstreekse goederentrein vanuit China de haven van Antwerpen binnen, zo meldt het Chinese persbureau Xinhua. De trein met 41 containers legde de afstand van ongeveer 11.000 kilometer in zestien dagen af en was daarmee twee keer zo snel als een containerschip.

De directe goederenverbinding over het spoor tussen Antwerpen en China is onderdeel van de Chinese Zijderoute, een grootschalig project om oude handelsroutes op het Euraziatisch continent een nieuw leven in te blazen. Tientallen landen hebben zich reeds bij dit initiatief aangesloten.

Goederenvervoer over de Zijderoute

De trein vertrok op 26 april uit de haven van Tangshan in het noordoosten van China en reed via Kazachstan, Rusland, Wit-Rusland, Polen en Duitsland naar de haven van Antwerpen. Deze reis duurde zoals gezegd zestien dagen, maar die reistijd kan met optimalisaties aan de route in de toekomst mogelijk nog wat verder ingekort worden.

Met betere verbindingen voor goederentreinen moet het voor alle landen op het Euraziatische continent aantrekkelijker worden om goederen per trein te transporteren. Vervoer per goederentrein is sneller dan een containerschip en goedkoper dan een vrachtvliegtuig en kan daarmee een waardevolle aanvulling zijn op vervoer over zee of door de lucht.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.