Beleggers stappen massaal in goud, voorraden ETF's naar recordhoogte

Beleggers stappen massaal in goud, voorraden ETF's naar recordhoogte

Beleggers stappen dit jaar massaal in goud. Niet alleen is het ongekend druk in de goudhandel, ook investeren beleggers miljarden in goud-ETF's. Nieuwe cijfers van de World Gold Council laten zien dat de goudvoorraden van deze beleggingsinstrumenten dit jaar al met 623 ton zijn toegenomen. Daarmee overtreft de markt het oude record van 2009, toen de voorraden van ETF's wereldwijd met ongeveer 600 ton toenamen. In dollars gemeten is het verschil met 2009 nog groter, omdat de goudprijs nu veel hoger is dan in 2009. In totaal beheren goud-ETF's wereldwijd nu 3.510 ton goud.

De vlucht naar edelmetalen als gevolg van de coronacrisis overtreft die van de Brexit in 2016 en de kredietcrisis in 2009. Beleggers vrezen dat de maatregelen tegen het coronavirus een grote economische impact zullen hebben. Overheden en centrale banken proberen de klap op te vangen met miljarden aan fiscale en monetaire stimulering, maar dat maakt spaarders en beleggers nerveus. De vrees voor geldontwaarding en de extreem lage rente zorgen voor een vlucht naar edelmetalen.

ETF's hebben dit jaar al een record van 623 ton goud aan hun voorraden toegevoegd (Bron: Goudstandaard)

Goudvoorraden ETF's schieten omhoog

Op bovenstaande grafiek ziet u de jaarlijkse instroom van goud in zogeheten exchange traded funds (ETF's). Dat zijn fondsen die aandelen uitgeven met fysiek goud als onderpand. Neemt de vraag naar deze aandelen toe, dan kan het fonds goud aan haar voorraad toevoegen en nieuwe aandelen in omloop brengen. Dit jaar ging dat in een recordtempo, want in de eerste vijf maanden van dit jaar voegden zij al meer edelmetaal toe dan in heel 2009. Met nog zeven maanden te gaan en de einde van de coronacrisis nog niet in zicht kan deze trend nog enige tijd aanhouden.

De eerste goud-ETF's kwamen in 2003 op de markt als alternatieve manier om te beleggen in goud. Dit beleggingsinstrument is vooral populair bij institutionele beleggers en beleggingsfondsen, omdat aandelen van ETF's via de beurs worden verhandeld. Ook zijn ze tegen relatief lage kosten te verhandelen. Het nadeel is dat het vaak niet mogelijk is aandelen om te zetten naar fysiek goud. In tijden van crisis bezit u slechts een claim op goud, die meestal niet inwisselbaar is voor fysiek edelmetaal. Dit jaar was de run op edelmetalen al zo groot dat levertijden voor munten en baren opliepen tot meerdere weken. Daarom verdient het de voorkeur om naast ETF's ook wat fysiek goud te bezitten, eventueel in combinatie met opslag.

Totale goudvoorraden ETF's naar record van 3.510 ton (Bron: Goudstandaard)

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »