Banken krijgen meer tijd voor transitie Libor

Banken krijgen meer tijd voor transitie Libor

Banken krijgen langer de tijd om over te stappen naar alternatieven voor Libor. Dat maakte de Amerikaanse toezichthouder deze week bekend. De deadline was eerder nog vastgesteld op eind 2021, maar voor de belangrijkste tarieven is dat uitgesteld tot halverwege 2023. Daarmee komt de ICE Benchmark Administration, dat de Libor tarieven publiceert, tegemoet aan banken en andere financiële partijen die voor $200 biljoen aan contracten moeten herzien. Door de einddatum met anderhalf jaar naar de toekomst te verschuiven kan ongeveer 40% van alle bestaande contracten gewoon aflopen.

Financiële toezichthouders en centrale banken willen dat banken, hedgefondsen, vermogensbeheerders, pensioenfondsen en multinationals overstappen op een andere referentierente, omdat Libor gevoelig zou zijn voor manipulatie. Bankmedewerkers bleken jarenlang het rentetarief, dat mondiaal opererende banken hanteren om onderling geld te lenen, te hebben gemanipuleerd. Verschillende banken kregen daarvoor hoge boetes opgelegd, waaronder de Rabobank.

Libor

Centrale banken en toezichthouders willen daarom dat financiële instellingen alternatieve benchmarks gebruiken, gebaseerd op rentetarieven van bestaande transacties. De Amerikaanse toezichthouder heeft het dringende verzoek gedaan om vanaf eind volgend jaar geen nieuwe transacties op basis van Libor tarieven meer aan te gaan.

Het omzetten van contracten en leningen op basis van de Libor rente blijkt echter geen gemakkelijke opgave, omdat het als benchmark ook gebruikt wordt voor hypotheken en andere financiële producten. De Federal Reserve vreest dat het vroegtijdig beëindigen van Libor tarieven kan leiden tot financiële instabiliteit. "Dit is om er zeker van te zijn dat de transitie van Libor ordelijke en eerlijk zal verlopen. Eerlijk voor alle marktpartijen, bedrijven en consumenten."

Op Geotrendlines Insider schreef Sander Boon onlangs al een uitgebreide analyse over deze belangrijke transitie. Daarin legt hij uit waarom centrale banken het Libor tarief willen afschaffen. In september hield hij ook een lezing over de veranderde rol van staatsleningen in het mondiale financiële systeem. Deze lezing was onderdeel van een seminar over de transitie van Londen Interbank Offered Rate (Libor) naar alternate reference rates (ARR).

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »