Banken in zwaar weer door coronacrisis

Aandelenkoersen zijn door de coronacrisis hard gedaald, maar sinds het dieptepunt in maart zijn ze ook weer enigszins hersteld. Vooral in de Verenigde Staten leven de beurzen weer op, mede dankzij de aandelen van populaire techbedrijven. Toch wordt het herstel niet breed gedeeld, want sommige sectoren liggen er nog steeds slecht bij. Denk bijvoorbeeld aan energie, vastgoed en de bankensector.

Vooral die laatste zit in de hoek waar de klappen vallen. Na de financiële crisis van 2008 is er al veel lucht uit de koersen van bankaandelen gelopen. Daarna zijn de koersen van Amerikaanse banken wel weer opgelopen, maar in Europa was er nauwelijks herstel. De coronacrisis heeft de situatie niet bepaald verbeterd, want door de coronacrisis nemen ook de risico’s voor banken sterk toe.

Slechte leningen

Door de oplopende werkloosheid en een verwachte toename in het aantal faillissementen zullen meer huishoudens en bedrijven in financiële problemen komen. Dat betekent ook dat banken meer geld opzij moeten zetten om slechte leningen op te vangen. Zo maakte ABN AMRO deze week een verlies van €395 miljoen bekend, omdat ze meer geld opzij zet om verliezen op de kredietportefeuille op te vangen.

Ook andere banken worstelen met een toename van het aantal slechte leningen op de balans. Dat zet de winstgevendheid onder druk en brengt daarmee ook eventuele dividenduitkeringen in gevaar. Deze problemen hangen nog steeds als donkere wolken boven de markt, want onderstaande grafieken laten zien dat zowel Europese als Amerikaanse banken vrijwel niet hersteld zijn van de crisis.

Geen herstel voor Europese bankaandelen

Amerikaanse bankaandelen doen het niet veel beter

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]