Bank of England overweegt negatieve rente. Toeval?

De Bank of England overweegt sinds vorige week negatieve rente. Volgens Andrew Bailey, de nieuwe gouverneur van de centrale bank, ligt dit vraagstuk momenteel op tafel als beleidsoptie. Opmerkelijk, want tot voor kort was de centrale bank nog zeer negatief over het nut van negatieve rente. “Over het geheel gezien is negatieve rente geen gebied waar we naartoe willen”, zo verklaarde Bailey in maart nog tegenover het Britse parlement.

Het mainstream verhaal is dat centrale banken almachtig zijn en in al hun wijsheid het monetaire beleid uitstippelen, waarbij ze alle voor- en nadelen zorgvuldig afwegen. Deze visie komt ook steeds terug in de reguliere financiële media, zoals in dit artikel van de Financial Times. Centrale banken proberen met renteverlagingen de indruk te wekken dat ze pro-actief reageren op een crisis. De realiteit echter is dat ze steeds vaker achter de feiten aan lopen.

Waarom maakt de Bank of England ten aanzien van negatieve rente opeens een draai van 180 graden? En wat kunnen we hieruit concluderen? U leest het in dit artikel.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]