Bank of England leent opnieuw goud aan GLD?

Bank of England leent opnieuw goud aan GLD?

Een run op goud zorgde in het eerste kwartaal voor krapte in de fysieke goudmarkt. Door het coronavirus staan veel vliegtuigen aan de grond, waardoor het lastiger is om fysiek edelmetaal snel op de juiste plaats te krijgen. Deze logistieke problemen zorgden de afgelopen maanden voor langere levertijden en verstoorden de prijsvorming van goud in New York. De krapte in de markt was zo zelfs groot dat de Bank of England voor het eerst in vier jaar weer moest bijspringen. De centrale bank stelde dit voorjaar namelijk opnieuw goud beschikbaar aan het grootste goud-ETF ter wereld.

Uit de laatste rapportage aan de Amerikaanse toezichthouder SEC blijkt dat de Bank of England sinds 15 april weer goud verstrekt aan GLD. Op 27 april ging het om 45,91 ton, ongeveer evenveel als de totale instroom van het fonds in de tweede helft van april. Daaruit kunnen we concluderen dat vrijwel de volledige instroom van het edelmetaal in het fonds gedurende die periode afkomstig was van de centrale bank. Hieronder de betreffende passage uit het rapport:

7. Subsequent Events

Since April 15, 2020, gold was held by a subcustodian (the Bank of England), and the greatest amount of gold held on April 27, 2020 was approximately 45.91 tonnes or 4.4% of the Trust’s gold.

Bullion banks

Normaal gesproken voorzien zogeheten bullion banks het goudfonds van nieuwe voorraden. Ze stellen goud beschikbaar en krijgen daar nieuwe aandelen GLD voor terug. Dat het fonds in april ook een substantiële hoeveelheid goud via de Bank of England heeft verkregen doet vermoeden dat ze niet voldoende goud via traditionele kanalen kon verkrijgen. Dit gebeurde eerder in 2016, toen de Bank of England voor het eerst goud uitleende aan het fonds. Destijds ging het om een volume van 29 ton.

Het is opmerkelijk dat de Bank of England wederom optreedt als subcustodian (secundaire bewaarder). Het is mogelijk dat een van de bullion banks rechtstreeks goud bij de Bank of England bewaart, waardoor het goud van de Bank of England afkomstig lijkt te zijn. Een andere uitleg is dat de centrale bank goud van een andere partij heeft geleend om dat vervolgens beschikbaar te stellen aan GLD. Dit kunnen we op basis van alle openbaar beschikbare informatie helaas niet bevestigen. Wel onderstreept deze ontwikkeling de krapte in de goudmarkt de afgelopen maanden.

Beleggen in goud-ETF's

Hoewel een goudfonds als GLD een fysieke goudvoorraad beheert heb je als belegger geen optie tot fysieke uitlevering van goud. Ook is er geen sprake van 100% dekking, omdat een exchange traded fund (ETF) steeds een beetje edelmetaal verkoopt om de beheerskosten en opslagkosten te dekken. Wilt u als belegger alleen blootstelling aan de goudprijs, dan zijn ETF's gemakkelijk te verhandelen beleggingsinstrumenten. Wilt u meer zekerheid, dan verdient fysiek bezit van goud de voorkeur. Dat kan eventueel in combinatie met opslag, waarbij het edelmetaal voor u op naam bewaard wordt.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »