Bank of England: "Koop alleen crypto als je bereid bent alles kwijt te raken"

Bank of England: "Koop alleen crypto als je bereid bent alles kwijt te raken"

Koop alleen cryptomunten als je bereid bent alles kwijt te raken. Dat zei de gouverneur van de Bank of England, Andrew Bailey, tijdens een persconferentie over het monetaire beleid. Hij zei ook dat crypto en valuta twee verschillende woorden zijn die niet goed samen gaan. Hij voegde eraan toe dat virtuele munten geen intrinsieke waarde hebben en dat de waarde daarom louter speculatief is.

Bailey is, net als veel andere centraal bankiers, zeer kritisch over virtuele munten. Begin dit jaar zei hij dat de huidige generatie cryptomunten niet geschikt zijn om als betaalmiddel te gebruiken. Door het gebrek aan schaalbaarheid en door de hoge volatiliteit zouden deze munten niet geschikt zijn als alternatief betaalmiddel. ECB-bestuurslid Gabriel Makhlouf vergeleek Bitcoin zelfs met de tulpenmanie.

Vlucht naar virtuele munten

Sinds de coronacrisis is er een grote vlucht naar cryptovaluta op gang gekomen. Steeds meer spaarders en beleggers maken zich zorgen maken over de waarde van het geld, vanwege de spendeerzucht van overheden en het extreme monetaire beleid van centrale banken. Ook stappen steeds meer bedrijven en andere institutionele partijen in de markt, waardoor het draagvlak groeit.

Sinds het begin van dit jaar is de markt voor cryptovaluta explosief gegroeid. Volgens de website Coinmarketcap is de marktwaarde van alle 9.614 geregistreerde virtuele munten samen op het moment van schrijven $2,35 biljoen. Dat is drie keer zoveel als de waarde van $776 miljard begin dit jaar. Bitcoin is momenteel de grootste virtuele munt met een marktkapitalisatie ongeveer $1 biljoen.

Virtuele munten profiteren van een vlucht naar alternatieve beleggingen. Door de lage rente zijn meer mensen gaan beleggen, waarvan een gedeelte naar de markt voor cryptomunten gaat. De markt is inmiddels zo groot dat centrale banken zich zorgen maken over de monetaire stabiliteit. Turkije besloot de handel in virtuele munten onlangs zelfs te verbieden, terwijl India dat overweegt. Virtuele munten blijken namelijk een populaire vluchthaven in landen waar het geld minder waardevast is.

Lees meer op Geotrendlines Insider:

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »