Bank of England: 'Banken moeten zich voorbereiden op negatieve rente'

Bank of England: 'Banken moeten zich voorbereiden op negatieve rente'

De Bank of England heeft banken opgeroepen om zich voor te bereiden op een negatieve rente. Volgens de afdeling toezicht van de centrale bank is de Britse bankensector onvoldoende voorbereid op een negatieve rente. Dat kan problemen opleveren voor financiële producten die banken aanbieden, zoals hypotheken met een variabele rente. Daarom moeten banken hun systemen tegen het licht houden en waar nodig aanpassingen doorvoeren.

De systemen van verschillende Britse banken zouden niet gebouwd zijn op negatieve rentes, zo verklaarde Sam Woods van de afdeling toezicht bij de centrale bank. Zonder namen te noemen liet hij weten dat banken op korte termijn maatregelen moeten nemen om ervoor te zorgen dat alle systemen blijven draaien.

Negatieve rente

Op dit moment hanteert de Bank of England een beleidsrente van 0,1%. Tot op heden is de centrale bank zeer terughoudend geweest om de rente onder nul te brengen, vanwege mogelijke negatieve bijwerkingen. Toch is ze niet de eerste, want de ECB introduceerde in 2014 al een negatieve rente. Die werd daarna stapsgewijs verlaagd en bedraagt momenteel -0,5%. De Zwitserse centrale bank gaat nog een stap verder met een rente van -0,75%. Het gevolg van deze maatregelen is dat banken steeds meer rente moeten betalen over hun overtollige reserves, rente die ze in toenemende mate doorberekenen aan spaarders.

In de eurozone ligt de rente al onder nul, maar tot op heden lijkt het niet veel effect te hebben. Mensen blijven door de onzekere economische vooruitzichten sparen, ondanks de negatieve rente. Een negatieve bijwerking daarvan is dat banken steeds meer rente betalen om reserves te parkeren bij de centrale bank. Daarom introduceerden de ECB en de Zwitserse centrale bank een trapsgewijs systeem, waardoor banken effectief minder rente betalen.

Lees ook:

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »