Bank of Canada koopt 40% van alle nieuwe staatsobligaties op

Bank of Canada koopt 40% van alle nieuwe staatsobligaties op

De centrale bank van Canada zet de geldkraan wagenwijd open. Eind maart kondigde ze een nieuw opkoopprogramma voor staatsobligaties aan, waardoor het balanstotaal explosief is toegenomen. Sinds de lancering van dit nieuwe stimuleringsprogramma begin april is de balans van 155 naar bijna 350 miljard Canadese dollars gestegen. Dat is meer dan een verdubbeling in een maand tijd. Ook koopt de centrale bank nu veel meer staatsobligaties dan tijdens de kredietcrisis van 2008.

De economie van Canada is hard getroffen door een prijsdaling van haar belangrijkste exportproducten, namelijk ruwe olie en grondstoffen. Ook heeft de Canadese auto-industrie het moeilijk, omdat veel mensen door de coronacrisis momenteel geen auto kopen. De overheid probeert deze tegenvallers op te vangen door middel van fiscale stimulering. Om te voorkomen dat daardoor de rente op de staatsschuld teveel stijgt koopt de centrale bank nu op grote schaal staatsobligaties op.

Monetaire financiering

Sinds de uitbraak van het coronavirus en de daarop volgende economische crisis hebben verschillende centrale banken de spreekwoordelijke geldpers aangezet. De centrale bank van Canada volgt niet alleen het voorbeeld van andere centrale banken, ze gaat zelfs een stap verder. Zo koopt de centrale bank niet alleen staatsobligaties op de secundaire markt, maar ook rechtstreeks van de overheid. Eerder deze maand maakte de Canadese centrale bank bekend dat ze tijdelijk tot 40% van de nieuwe uitgifte van staatsobligaties zal opkopen.

Canada is dus officieel begonnen met monetaire financiering van overheidstekorten, een praktijk die in het verleden meer dan eens eindigde met hyperinflatie. Het is een praktijk die doet denken aan de Weimarrepubliek. De centrale bank drukte toen geld bij om overheidstekorten op te vullen, waardoor het geld uiteindelijk compleet waardeloos werd.

Het is te hopen dat deze stimuleringsmaatregel van de Canadese centrale bank tijdelijk is, want ze heeft niets om op terug te vallen. De centrale bank verkocht begin 2016 haar volledige goudvoorraad. Daarmee is het één van de weinige landen die niet over een goudreserve beschikt. Wel heeft Canada een omvangrijke goudmijnsector waarvan ze goud kan opkopen.

Bank of Canada lanceert nieuw opkoopprogramma

Afbeelding boven artikel: KMR Photography onder Creative Commons 2.0

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »