Bank of America: 'Tastbare bezittingen relatief goedkoop"

Bank of America: 'Tastbare bezittingen relatief goedkoop"

Tastbare bezittingen als vastgoed, edelmetalen, diamanten, klassieke auto's en kunst zijn momenteel relatief goedkoop ten opzichte van financiële activa. Dat schrijft analist Michael Hartnett van Bank of America in een nieuwe update voor klanten. Hij concludeert dat grondstoffen, vastgoed en andere tastbare bezittingen sinds 1925 niet meer zo goedkoop zijn geweest ten opzichte van aandelen en obligaties. Dat terwijl deze vormen van vermogen historisch gezien goed presteren in periodes met hoge inflatie. Ook zorgen ze voor meer diversificatie in een traditionele beleggingsportefeuille.

Volgens Hartnett zijn tastbare bezittingen momenteel extra interessant, omdat het relatief schaarse goederen zijn. Omdat beleggers en vermogende particulieren nog steeds weinig van deze 'hard assets' in de portefeuille hebben liggen de prijzen relatief. Dat terwijl het vooruitzicht van een heropening van de wereldeconomie de verwachte inflatie verder zal aanjagen. Daar zullen tastbare bezittingen meer van profiteren dan aandelen, zo verwacht de analist van Bank of America. Hij schrijft er het volgende over:

"Slechts 5,5% van de totale marktwaarde van alle exchange traded funds heeft blootstelling aan tastbare bezittingen. We denken dat dit percentage de potentie heeft de komende jaren verder te stijgen. We denken dat we in een seculier keerpunt zitten van zowel inflatie als rente. Het jaar 2020 markeerde waarschijnlijk de bodem van de inflatie en rente door de terugkeer van deflatoire krachten. Denk aan fiscale excessen en de explosieve cyclische heropening van de wereldeconomie. Dat creëert extra vraag naar goederen, diensten en arbeid."

Tastbare bezittingen sinds 1925 niet meer zo goedkoop als nu (Bron: Bank of America)

Vlucht naar hard assets

Tastbare bezittingen hebben een positieve correlatie met inflatie en de rente, terwijl dat veel minder het geval is bij financiële activa als aandelen en obligaties. Hartnett vergelijkt het met de periode van zeer hoge inflatie in de jaren '70, toen tastbare bezittingen als vastgoed, edelmetalen en grondstoffen veel beter presteerden dan aandelen en obligaties. In periodes waarin de koersen van aandelen en obligaties onder druk staan blijven tastbare bezittingen een hoger risico gewogen rendement te halen, zo concludeerde de analist.

De afgelopen jaren zakte de rente en inflatie naar het laagste niveau sinds de jaren zestig. Daardoor zijn de koersen van met name aandelen en obligaties gestegen. Het zorgde bovendien voor uitzonderlijk hoge waarderingen van technologieaandelen, waarvan de waarde grotendeels gebaseerd is op toekomstige winstverwachtingen. Bij een lage rente zijn die toekomstige winstverwachtingen meer waard dan wanneer de rente hoog is. De rentestijging van de afgelopen maanden zet deze populaire aandelen onder druk, terwijl aandelen in 'traditionele' sectoren een inhaalslag maakten.

Goudprijs onder druk

Door de stijgende rente kwam ook de goudprijs onder druk te staan. De prijs van het edelmetaal zakte begin maart onder de €46.000 per kilo, het laagste niveau in bijna een jaar tijd. Dat terwijl de inflatieverwachtingen verder oplopen en de reële rente nog steeds uitzonderlijk laag is. Daardoor is het nog steeds aantrekkelijk om edelmetalen als goud en zilver te bezitten. Als de inflatie net zo uit de hand loopt als in de jaren zeventig, dan zal dat weer een vlucht naar tastbare beleggingen teweeg brengen, zo verwacht de analist van Bank of America.

In de jaren '70 steeg de goudprijs van $35 naar een record van $850 per troy ounce. Beleggers speculeerden op een hogere goudprijs na het loslaten van de goudstandaard in 1971 en de forse stijging van de olieprijs die daarop volgde. Door ruim monetair en fiscaal beleid dreigde de inflatie in de tweede helft van het decennium volledig uit de hand te lopen. Dat zorgde toen voor een vlucht naar tastbare bezittingen, een vlucht die pas stopte toen de toenmalige Fed-voorzitter Paul Volcker op de rem stapte en de rente naar 20% verhoogde. Die optie is bij de huidige rente- en schuldniveaus simpelweg niet mogelijk.

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »