Balans Federal Reserve passeert $6 biljoen

De Federal Reserve trekt alles uit de kast om het financiële systeem overeind te houden. Naast renteverlagingen kwam de centrale bank de afgelopen weken met een onbeperkt opkoopprogramma voor staatsobligaties, een nieuw opkoopprogramma voor bedrijfsleningen en nieuwe interventies op de repomarkt. Ook stelde de centrale bank dollarswaps en een repo faciliteit beschikbaar aan centrale banken.

Door dit pakket aan maatregelen is de balans van de Fed in korte tijd met ruim $1,4 biljoen gestegen naar een nieuw record van $6,08 biljoen. Ter vergelijking, dat is vergelijkbaar met de uitbreiding van haar balans in 2008, met als verschil dat het toen zeven weken duurde om de balans met dit bedrag uit te breiden. Dat gaat nu dus twee keer zo snel.

Balanstotaal Fed naar recordhoogte

Toch is dit nog lang niet het einde, want de verwachting is dat de Fed de komende weken nog veel meer schuldpapier zal opkopen. Deze week onthulde de centrale bank haar plannen om voor $2,3 biljoen aan bedrijfsleningen op te kopen. Met al deze maatregelen kan het balanstotaal de komende maanden met nog een paar biljoen verder oplopen.

Balanstotaal Fed stijgt naar $6,08 biljoen (klik voor grotere versie)

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]