Australië stuurt duizenden goudstaven naar New York

Australië stuurt duizenden goudstaven naar New York

De grootste smelterij van Australië heeft de productie van goudstaven flink opgeschroefd om de Amerikaanse goudmarkt te bedienen. Duizenden goudstaven gaan op het vliegtuig voor een vlucht van ruim 18.000 kilometer naar New York, waar de prijs van goudfutures nog steeds hoger is dan de spotprijs.

De Perth Mint werkt momenteel de klok rond om aan de toegenomen vraag te voldoen. Volgens Richard Hayes, directeur van het Australische munthuis, is een groot deel van het goud bestemd voor de Verenigde Staten. Op de Amerikaanse beurs gebruiken handelaren namelijk goudbaren van 1 kilo voor fysieke uitlevering van goudcontracten.

"We produceren zoveel mogelijk kilobaren als we kunnen, we stampen er momenteel waarschijnlijk zeven en een halve ton per week uit. We hebben al tot ver in mei vooruit verkocht. Een zeer groot deel van die kilobaren zijn bestemd voor Comex-leveringen."

Goud stroomt naar Verenigde Staten

Uit alle hoeken van de wereld stroomt er de laatste weken goud naar de Verenigde Staten, waar men momenteel de hoogste prijs betaalt voor het edelmetaal. Door het coronavirus legden verschillende smelterijen hun productie tijdelijk stil. Ook kwam het vliegverkeer tussen Europa en de Verenigde Staten grotendeels tot stilstand, met als gevolg een tekort aan goudbaren voor de Amerikaanse beurs.

Door deze logistieke beperkingen begonnen handelaren zich zorgen te maken over de beschikbaarheid van goud voor fysieke uitlevering. In maart liep het verschil tussen de spotprijs en een future op goud op tot $70 per troy ounce, terwijl dat verschil normaal gesproken hooguit een paar dollar is. Dat verschil is kleiner geworden nu Zwitserse smelterijen hun productie weer opstarten en de goudtransporten per vliegtuig weer op gang komen.

Volgens Hayes zijn de problemen op de Amerikaanse goudbeurs van tijdelijke aard en zal ook de goudmarkt over een aantal maanden normaliseren. Volgens hem is er meer dan genoeg goud, maar werd de markt door logistieke problemen ontregeld.

"Arbitrageproblemen rond de Comex zullen van korte duur zijn. Ik zie ze niet voor maanden en maanden duren. Dit is een ongewone situatie waarin er wel veel fysiek metaal is, maar het gewoon in de verkeerde vorm en op de verkeerde plaats ligt."

Op het moment van schrijven is er nog steeds sprake van een prijsverschil van ongeveer $25 per troy ounce. Daardoor is het nog steeds lucratief om goud van de andere kant van de wereld te halen. Zo exporteerde ook Zwitserland in maart al veel goud naar de VS. Daarnaast stelt Rusland meer goud beschikbaar voor de wereldmarkt, door permanente exportlicenties te verstrekken.

Australisch goud

Normaal gesproken bedient Australië vooral de Aziatische markt, maar daar is de vraag naar het edelmetaal juist afgenomen. Prijsbewuste consumenten wachten op een beter instapmoment, nu de goudprijs op recordhoogte staat. Daardoor komt er meer goud beschikbaar voor Europa en de VS, waar de vraag is toegenomen.

De Perth Mint heeft haar productie zodanig opgeschaald dat ze ook gemijnd goud uit andere landen aantrekt. Zo koopt de smelterij ook gemijnd goud op uit buurlanden, Afrika en zelfs Noord-Amerika. Vanuit de hele wereld wijken goudmijnen uit naar andere smelterijen, die het onzuivere 'dore' goud omsmelten tot gezuiverd 99,99% goud.

Het Australische munthuis ziet ook een sterke toename in de vraag naar beleggingsgoud. Met name in Westerse economieën is de interesse voor munten en baren toegenomen. Spaarders en beleggers zien het edelmetaal als een bescherming tegen geldontwaarding en inflatie.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »