Analyse: Waarom willen centrale banken het LIBOR tarief afschaffen?

In 2012 brak een groot schandaal uit: het LIBOR-schandaal. Bankmedewerkers bleken jarenlang het rentetarief te hebben gemanipuleerd dat mondiaal opererende banken hanteren om onderling geld te lenen. Op die manier wisten ze veel meer winst te behalen. Ook onze eigen Rabobank deed hieraan mee. De frauderende banken werden in 2013 flink beboet en veel medewerkers werden bestraft met hoge boetes en zelfs gevangenisstraffen. In het geval van de Rabobank ging het om een schikking van €774 miljoen. Ook andere banken als Deutsche Bank, RBS, JP Morgan en Lloyds kregen miljoenenboetes opgelegd.

Dit grote schandaal werd in 2014 door centrale banken, de Amerikaanse Fed voorop, aangegrepen om LIBOR af te schaffen. Voor eind 2021 moeten mondiaal opererende banken overstappen op een ander tarief. Dit nieuwe door toezichthouders voorgestelde tarief is SOFR, ofwel Secured Overnight Funding Rate.

In dit artikel gaan we dieper in op het ontstaan en de evolutie van de rol van LIBOR in de financiële wereld. Ook belichten we de ware redenen voor deze door autoriteiten verplichte transitie van LIBOR naar SOFR. In dit artikel leggen we uit dat de manipulatie van dit rentetarief niet de werkelijk reden is waarom centrale banken deze aanpassing willen doorvoeren. Ook bekijken we wat deze transitie betekent voor de wereldeconomie en de stabiliteit van het mondiale financiële systeem.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!

Afbeelding boven het artikel is afkomstig van QuoteInspector en is beschikbaar onder de Creative Commons 2.0 licentie

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Sander Boon

drs. Sander Boon is politicoloog. Hij is een gedreven politiek-economisch en monetair analist die verder kijkt en dieper graaft en daardoor vaak verborgen verbanden ontdekt. Hierdoor heeft hij een unieke kijk op sociaal-maatschappelijke, politiek-economische en monetaire trends en ontwikkelingen.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]