Amerikaanse Treasury: “Italië kan beter binnen de eurozone blijven”

Italië en andere landen in de eurozone kunnen beter hun problemen binnen de muntunie proberen op te lossen dan besluiten de euro te verlaten. Dat zei een vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Financiën in reactie op de plotselinge onrust op de financiële markten ten aanzien van de kredietwaardigheid van Italië.

In een verklaring tegenover de pers liet de vertegenwoordiger weten dat ze de ontwikkelingen op de financiële markten in Europa op de voet volgen, maar dat de volatiliteit op dit moment nog geen reden voor zorg is in de Verenigde Staten.

Onrust Italië

Italië is de derde grootste economie van de Eurozone en daarom worden de ontwikkelingen in dat land nauwlettend in de gaten gehouden. De laatste dagen zijn er meer zorgen over de kredietwaardigheid van de Italiaanse overheid, omdat de geplande regeringscoalitie de Europese begrotingsregels wilde overtreden.

Op de valreep liepen de onderhandelingen stuk, omdat president Matarella zich niet kon vinden in de benoeming van bepaalde ministers. Dat betekent dat er hoogstwaarschijnlijk nog dit najaar nieuwe verkiezingen zullen volgen in Italië.

Beleggers vrezen dat deze gang van zaken het eurosceptische sentiment zal aanwakkeren, waardoor het onduidelijk blijft of Italië wel onderdeel blijft uitmaken van de muntunie. Door deze onzekerheid is de euro in korte tijd sterk in waarde gedaald. Ondertussen loopt de rente op staatsobligaties op en houden beleggers zelfs weer rekening met een mogelijke default van Italiaans schuldpapier.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]