Amerikaanse spionagevliegtuigen bij de Krim

Amerikaanse spionagevliegtuigen bij de Krim

De NAVO versterkt haar militaire presentie op haar oostflank in Europa. Zo worden er in de Baltische staten, Polen en Roemenië in snel tempo kernen opgebouwd van diverse gevechtsbrigades, nu veelal nog in de vorm van bataljons. Er vind een constante aanvoer plaats van gevechtsmaterieel en er wordt een constante reeks van oefeningen gehouden. Op deze manier wordt de “afschrikking” van Rusland door de NATO opbouw van strijdkrachten handen en voeten gegeven.

Maar er zitten twee kanten aan deze zaak. De afschrikking van Rusland door de NAVO wordt door Rusland als een bedreiging opgevat. Vanuit dit perspectief bekijkt Rusland ook het raketschild dat momenteel door de VS wordt opgebouwd in Polen en Roemenië. Dit schild maakt deel uit van het Aegis en THAAD systeem en is essentie bedoeld om raketten uit Iran en Noord-Korea te onder scheppen. Dat is althans de Amerikaanse argumentatie, Rusland ziet dit totaal anders en is van mening dat dit schild tegen hen en ook China gericht is. Want ook in Zuid-Korea en Japan worden de Aegis en THAAD systemen in snel tempo opgebouwd.

Spionagevliegtuigen en drones

Tegen deze achtergrond is het begrijpelijk dat Rusland de in frequentie sterk toegenomen spionagevluchten langs de Krim en de enclave Kaliningrad met argusogen bekijkt. Vooral bij de Krim en langs de grens met de Oost-Oekraïne, waar Oekraïne gevechtsoperaties tegen de afvallige republieken DNR en LNR voert, is het aantal vluchten met de RQ-4A 'Global Hawk' strategic drone sinds eind vorig jaar sterk toegenomen.

Er worden bij deze vluchten ook spionagevliegtuigen van diverse typen gebruikt om inlichtingen te verzamelen en de luchtverdediging in kaart te brengen en te testen. Dit resulteert regelmatig in incidenten en een enkele keer komt dit in de publiciteit. Kortom, ook hier in Oost-Europa nemen de spanningen toe. De 'Global Hawk' wordt in combinatie EW spionagevliegtuigen intensief gebruikt in de Krim.

Aegis schepen in de Zwarte Zee

Maar daar blijft het niet bij. De marineoefeningen van de NAVO in de Zwarte Zee nemen ook toe en dit wordt natuurlijk nauwlettend door Rusland in de gaten gehouden. De afgelopen week zijn twee Aegis schepen van de Arleigh Burke klasse de Zwarte Zee binnengevaren, de USS Carney en de USS Ross. Deze beschikken over enige tientallen Tomahawk kruisraketten met een reikwijdte van 2.500 kilometer.

De W80 thermonucleaire gevechtskop van deze raket is weliswaar tussen 2010 en 2013 uitgefaseerd, maar ook met de conventionele gevechtskop is de aanwezigheid van deze schepen in de Zwarte Zee voor Rusland een onaangename zaak.

De schepen mogen volgens het Verdrag van Montreux uit 1936 maximaal 21 dagen in de Zwarte Zee blijven. Dit verdrag regelt de toegang en het verblijf van marineschepen van landen die niet aan de Zwarte Zee grenzen. Turkije regelt volgens dit verdrag via de Bosporus de toegang tot de Zwarte Zee.

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »