Amerikaanse senators: “Rusland mag geen S-400 systemen verkopen”

Een groep Amerikaanse senatoren onder leiding van Bob Menendez wil nieuwe sancties opleggen aan Rusland, indien zij hun S-400 luchtafweersystemen aan andere landen gaan leveren. Verschillende landen hebben de laatste tijd belangstelling getoond voor dit Russische systeem, dat in staat is gevechtsvliegtuigen en conventionele raketten uit de lucht te halen.

In een brief aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken schrijven ze het volgende.

“We schrijven vandaag om specifiek te informeren naar gerapporteerde onderhandelingen tussen Rusland en bepaalde landen over de verkoop van het S-400 luchtverdedigingssysteem van de Russische regering en of deze deals kunnen leiden tot verplichte sancties via de Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act.”

De senatoren vragen in de brief ook naar gedetailleerde informatie over de stand van zaken voor wat betreft de gesprekken die Rusland voert met China, Turkije, India, Saoedi-Arabië, Qatar en alle andere landen die belangstelling hebben getoond voor het S-400 luchtafweersysteem.

Menendez en de andere senatoren die de brief ondertekend hebben willen weten wat de Amerikaanse regering kan doen om te voorkomen dat Rusland haar S-400 luchtafweersystemen verkoopt aan andere landen. Ze willen onderzoeken in hoeverre ze sancties kunnen opleggen op basis van de Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act die vorig jaar werd aangenomen.

Russische S-400 luchtafweersysteem

Het S-400 luchtafweersysteem heeft een bereik van 400 kilometer en kan verschillende doelen tegelijkertijd uit de lucht schieten. De Verenigde Staten maakt zich grote zorgen over de verspreiding van deze luchtafweersystemen op verschillende strategische locaties, omdat dit de beweegruimte van het Amerikaanse leger beperkt voor wat betreft raketlanceringen en aanvalsoperaties met gevechtsvliegtuigen. Het plan van Turkije om de S-400 aan te schaffen werd in de VS dan ook zeer slecht ontvangen.

Vanwege de oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen heeft het Russische leger op tal van strategische locaties al verschillende luchtafweersystemen gestationeerd, waaronder in Syrië, in de Russische exclave van Kaliningrad, op de Krim en aan de grens met Noord-Korea. Ook zijn verschillende bondgenoten van Rusland geïnteresseerd in dit raketsysteem.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]