Amerikaanse regering vraagt identiteit van bezoekers anti-Trump site op

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie wil weten wie er de afgelopen tijd een bezoek heeft gebracht aan disruptj20.org, een website die aanzet tot protesten tegen de Amerikaanse president Trump. Deze website spoorde bezoekers in de aanloop naar de inauguratie aan zoveel mogelijk evenementen te verstoren en de stad te verlammen door het openbaar vervoer te blokkeren.

Het hostingbedrijf dat deze website in de lucht houdt heeft een officieel verzoek gekregen om alle gegevens op de website met het Ministerie van Justitie te delen, inclusief de ip-adressen van 1,3 miljoen mensen die de site bezocht hebben. Ook wil de regering alle contactgegevens en e-mailadressen van de bezoekers, voor zover deze bij de beheerder van de site bekend zijn.

Buitenproportioneel

In een reactie laat provider Dreamhost weten dat ze geen gehoor zal geven aan dit verzoek van het ministerie van Justitie, omdat het naar hun mening buitenproportioneel is. Internetproviders krijgen wel vaker de opdracht om gegevens te delen met Justitie, bijvoorbeeld als het gaat om een onderzoek naar criminele activiteiten. Volgens de provider is daar in dit geval geen sprake van en is dit verzoek een buitenproportionele maatregel die de privacy van internetgebruikers aantast.

Sinds de verkiezing van Trump zijn de tegenstellingen in de Verenigde Staten aanzienlijk groter geworden. Verschillende groeperingen komen steeds meer tegenover elkaar te staan, met gewelddadige demonstraties tot gevolg. Het voorlopige dieptepunt was het geweld in Charlottesville afgelopen weekend, waar linkse en rechtse groeperingen met elkaar in aanraking kwamen. Trump heeft in reactie daarop het geweld van beide groepen veroordeeld.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]