Ambassadeur VS: “Nederland moet niet deelnemen aan Nord Stream 2”

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland doet in een open brief aan de Telegraaf de oproep aan Nederland om niet langer deel te nemen aan het Nord Stream 2 project. Volgens ambassadeur Pete Hoekstra vormt deze nieuwe pijpleiding door de Oostzee een geostrategische bedreiging voor de Europese bondgenoten van de Verenigde Staten. Hij vreest dat Rusland de Nord Stream 2 zal gebruiken om meer politieke macht uit te oefenen.

Pete Hoekstra probeert Rusland neer te zetten als onbetrouwbare bondgenoot. Hij noemt het conflict in Oekraïne en de ramp met de MH17 als redenen om niet samen te werken aan het energieproject. Ook waarschuwt de ambassadeur dat de Verenigde Staten eventueel sancties kunnen opleggen aan bedrijven die meewerken aan het project.

Nord Stream 2

Met de aanleg van de Nord Stream 2 kan Europa veel meer aardgas uit Rusland importeren. Het project is een samenwerkingsverband tussen het Russische Gazprom en vijf Europese energiebedrijven, waaronder Royal Dutch Shell. De aanleg van de pijpleiding is al begonnen en de verwachting is dat deze eind 2019 gereed zal zijn. De nieuwe pijpleiding loopt parallel aan de bestaande Nord Stream en verdubbeld de capaciteit van deze transportroute van 55 naar 110 miljard kubieke meter gas op jaarbasis.

Volgens de voorstanders is de Nord Stream 2 een economisch zinvol project, omdat het goedkope Russische gas zorgt voor lagere energiekosten voor Europese burgers en bedrijven. Tegenstanders vrezen een te grote afhankelijkheid van Rusland en willen dat Europese landen meer aardgas uit andere landen importeren. Een ander bezwaar is dat Rusland met de ingebruikname van deze nieuwe pijpleiding een deel van de gastoevoer naar Oekraïne zou kunnen afsluiten.

De toekomst van de Nord Stream 2 pijpleiding is nog steeds onzeker, ook nu het Europees Parlement zich in meerderheid tegen het project heeft uitgesproken. In een resolutie die vorige week werd aangenomen staat dat de pijpleiding een politiek project is dat een bedreiging vormt voor de energieveiligheid van Europa.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]