Aegon stopt met aanbieden spaarrekening

Aegon stopt met aanbieden spaarrekening

Aegon Bank stopt met het aanbieden van spaarrekeningen, omdat het simpelweg niet meer rendabel zou zijn. De bank informeerde haar klanten donderdag over dit besluit. Spaarders hebben tot september de tijd om hun geld weg te halen, want daarna sluit de bank alle rekeningen. De bank blijft via haar online dochteronderneming Knab nog wel spaarrekeningen aanbieden.

Sinds vorig najaar accepteert Aegon Bank al geen nieuwe spaar- en depositoklanten meer, maar de bank verzekerde haar klanten toen nog wel dat de spaarrekeningen zouden blijven bestaan. Wel besloot de bank al vrij snel de grens voor negatieve spaarrente te verlagen tot €100.000. Andere banken volgden dit voorbeeld om spaarders een half procent rente te laten betalen boven een ton.

'Spaarrekening niet kostendekkend'

Nu gooit Aegon toch de handdoek in de ring. Volgens een woordvoerder van de bank zijn de spaarrentes zijn al lange tijd historisch laag en is de verwachting dat dit voorlopig zo zal blijven. “Door beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) moeten wij betalen voor het spaargeld dat klanten bij ons stallen. Daardoor kunnen wij Aegon Sparen niet langer kostendekkend aanbieden.”

Aegon bracht haar bankactiviteiten in 2019 al onder bij Knab, maar bleef spaarrekeningen aanbieden via haar eigen merknaam. Toen had de bank ongeveer 400.000 rekeninghouders. Spaarders die daar nu nog spaargeld aanhouden hebben dus een paar maanden de tijd om dat te verplaatsen naar een andere bank.

Aegon stopt met aanbieden spaarrekening

Sparen kan niet meer

Steeds meer banken worstelen met spaartegoeden, omdat ze de banken meer geld kosten dan opleveren. Eerder spoorde ING haar vermogende klanten al aan over te stappen naar andere banken. Vergelijkbare ontwikkelingen zien we in Duitsland en de Verenigde Staten, waar banken de vermogende spaarders liever kwijt dan rijk zijn.

Banken moeten het geld van spaarders stallen in veilige en liquide instrumenten. Dat zijn bijvoorbeeld kortlopende staatsobligaties, maar die hebben tegenwoordig ook vaak een negatief rendement. Het alternatief is om het geld te parkeren bij de centrale bank, maar die rekent een depositorente van 0,5%. Banken berekenen deze kosten door aan vermogende spaarders en brengen die grens steeds verder omlaag.

Deze week zei demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra dat hij wil ingrijpen als banken de grens voor negatieve rente verder verlagen tot onder de €100.000. Het is de vraag of dat haalbaar is, want als het banken geld kost om spaargeld aan te houden kunnen ze ook overwegen deze diensten niet langer aan te bieden. Vorig jaar doekte ABN Amro haar internetbank Moneyou al op, omdat het aanbieden van een hoge spaarrente niet meer rendabel zou zijn.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »