ABN AMRO verwacht hogere goudprijs

ABN AMRO verwacht hogere goudprijs

De ABN AMRO heeft haar koersdoel voor goud naar boven bijgesteld. Ook verwacht de bank dat de premie op munten en baren voorlopig hoog zal blijven door een toegenomen belangstelling voor fysiek edelmetaal. In een nieuwe update schrijft analiste Georgette Boele dat het vooruitzicht voor goud om verschillende redenen is verbeterd. Niet alleen kwam er meer monetaire stimulering, ook was er sprake van krapte in de goudmarkt. De goudprijs bleef ook boven een belangrijk steunpunt van $1.450 per troy ounce, waardoor beleggers weer instapten.

In de vorige update van 18 maart verwachtte Boele dat de goudprijs verder zou dalen. Bovenstaande factoren gaven echter een nieuwe stimulans aan de markt, waardoor de prijs in een paar weken tijd naar recordhoogte steeg. In euro's kwam de goudprijs weer boven de €50.000 per kilo, terwijl goud in dollars de hoogste koers in zeven jaar bereikte. Daarom heeft de ABN AMRO haar koersdoel voor het edelmetaal naar boven bijgesteld. Voor het einde van het tweede kwartaal verwacht Boele nu een goudprijs van $1.575 per troy ounce in plaats van $1.300.

Monetaire verruiming ondersteunt goudprijs

Volgens Boele profiteert goud vooral van de nieuwe monetaire stimuleringsmaatregelen van centrale banken. De Federal Reserve gaat onbeperkt obligaties opkopen, terwijl de ECB een nieuw opkoopprogramma van €750 miljard lanceerde. Beleggers verwachten dat de rente daardoor langdurig laag zal blijven, wat gunstig is voor goud.

De monetaire stimulering gaf niet alleen een impuls aan de aandelenmarkt, maar ook aan het edelmetaal. Ook bleef de goudprijs sterk negatief gecorreleerd met de reële rente op Amerikaanse 10-jaars leningen, zoals onderstaande grafiek laat zien. Dit bevestigt de theorie dat het edelmetaal profiteert van een lage reële rente.

Goud stijgt mee met aandelen en heeft een negatieve correlatie met Amerikaanse 10-jaars rente (Bron: ABN AMRO)

Hogere premies op fysiek goud

Door een run op fysiek goud is de prijs van munten en baren momenteel veel hoger dan de spotprijs. Net als tijdens de financiële crisis van 2008 betalen beleggers een hogere premie om fysieke beleggingsmunten te bemachtigen. De levertijden van deze munten zijn opgelopen tot meerdere weken, waardoor de premies nog wel even hoog blijven. Boele schreef eind vorig jaar al over een wereld met twee goudprijzen, waarin de papieren goudprijs lager is dan de prijs van fysieke munten en baren. Daar is momenteel inderdaad sprake van, zoals onderstaande grafiek laat zien.

Premie op gouden munten schiet omhoog (Bron: ABN AMRO)

Futures en ETF's

Beleggers kopen niet alleen fysiek goud, ook nemen ze posities in termijncontracten en goud-ETF's. De laatste cijfers laten zien dat de speculatieve long positie in goud nog steeds zeer groot is. Ook voegen beleggers steeds meer ETF's aan hun portefeuille toe om blootstelling te krijgen aan de goudprijs. Eerder deze maand schreef de World Gold Council dat ETF's in het eerste kwartaal van dit jaar een recordhoeveelheid goud aan hun voorraad toevoegden.

Veel beleggers zitten momenteel long op goud, maar Boele verwacht niet dat zij een groot deel van hun posities zullen verkopen. Daarom heeft ze haar koersdoel voor goud voor het einde van dit jaar verhoogd van $1.400 naar $1.700 per troy ounce. Ook verwacht Boele dat meer beleggers de komende tijd zullen overstappen van 'papiergoud' naar fysiek goud, waardoor de premies op munten en baren nog wel even hoog zullen blijven.

Beleggers stappen massaal in goudcontracten en goud-ETF's (Bron: ABN AMRO)

ABN AMRO past koersdoel voor goud en andere edelmetalen aan (Bron: ABN AMRO)

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »