ABN Amro verwacht eind dit jaar hogere goudprijs

De goudprijs in euro is de laatste weken sterk gedaald, maar in dollars uitgedrukt weet het edelmetaal geen duidelijke richting te kiezen. Toch zullen de positieve factoren later dit jaar echter de overhand krijgen, zo verwacht analist Georgette Boele van de ABN Amro. Volgens Boele, gespecialiseerd in valuta en edelmetalen, kan de goudprijs tegen het einde van dit jaar een koers van $1.300 per troy ounce bereiken. Voor het einde van volgend jaar voorziet ze zelfs een verdere stijging naar $1.400 per troy ounce.

Door de stijging van de euro lijkt het alsof goud op dit moment in de verkoop wordt gedaan, maar in dollars gemeten staat de goudprijs nog steeds bijna tien procent hoger dan begin dit jaar. Dat de goudprijs – ondanks de zwakke dollar en politieke onzekerheid in de Verenigde Staten – niet verder stijgt is volgens Boele het gevolg van de plotselinge koerswijziging van centrale banken.

Deze week suggereerde ECB-president Draghi dat hij de monetaire stimulering op korte termijn wil afbouwen, waarna ook de gouverneurs van de Bank of England en de Bank of Canada opeens hun plannen bekendmaakten om het monetaire beleid te normaliseren. Nu verschillende centrale banken een minder ruim monetair beleid aankondigen komt er meer druk op de Federal Reserve te staan om de rente later dit jaar opnieuw te verhogen.

Goudprijs gevangen in smalle bandbreedte (Bron: ABN Amro)

Goudprijs naar $1.400 per troy ounce

Het vooruitzicht van een oplopende rente is volgens analiste Boele de reden dat de goudprijs op dit moment niet verder stijgt en binnen een smalle bandbreedte blijft bewegen. Ze voorziet daarom voor het einde van dit kwartaal een goudkoers van $1.250 per troy ounce, dicht bij de koers die op het moment van schrijven op de borden staat. Later dit jaar zal goud volgens de analiste van ABN Amro opnieuw de weg naar boven weten te vinden, omdat het effect van de zwakkere dollar dan zwaarder zal gaan wegen dan de vrees voor een snelle stijging van de rente.

Voor eind dit jaar voorziet ABN Amro zoals gezegd een goudprijs van $1.300 per troy ounce, die in 2018 verder zal oplopen tot $1.400 per troy ounce. Ook voor zilver en platina zijn de vooruitzichten volgens Boele positief, terwijl palladium op de huidige koers zal stabiliseren. De prijs van palladium is de laatste maanden al flink gestegen en bereikte eerder deze maand zelfs het hoogste niveau in 16 jaar.

ABN Amro voorziet stijging goudprijs naar $1.400 per troy ounce (Bron: ABN Amro)

Dit artikel verscheen eerder op Marketupdate

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]