Aandelen duurder dan tijdens internetbubbel

Er zijn op dit moment meer dure aandelen dan tijdens de internetbubbel van eind jaren negentig. Eind januari had 47% van alle aandelen in de S&P 500 index namelijk een koers/winst verhouding van meer dan 20. In december was dat zelfs bij de helft van alle aandelen het geval. Dat is aanzienlijk meer dan tijdens de internetbubbel eind jaren negentig. Is er sprake van een nieuwe aandelenbubbel?

Aandelenmarkt op recordhoogte

De koers/winst verhouding is een indicator die iets zegt over de waardering van aandelen en de winstverwachting van bedrijven. Historisch gezien ligt deze verhouding namelijk tussen de 10 en 20. Een ratio onder de 10 betekent meestal dat het aandeel ondergewaardeerd is. Ook kan het betekenen dat beleggers in de toekomst een daling van de winst verwachten. Ligt de koers/winst verhouding boven de 20, dan is het aandeel overgewaardeerd of is de verwachting dat het bedrijf meer winst gaat maken.

Aandelenkoersen zijn de afgelopen jaren steeds verder opgelopen. De coronacrisis zorgde in het voorjaar van 2020 voor een flinke correctie, maar de markt herstelde snel dankzij alle monetaire en fiscale stimulering. Inmiddels staan de koersen van veel aandelen zelfs op recordhoogte. Is dit de laatste fase in een lange bull market? Of kunnen de aandelenkoersen door de extreem lage rente nog verder omhoog?

Lees ook:

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]