Aandeel dollar in valutareserves naar laagste niveau sinds 1995

Het aandeel van de dollar in de wereldwijde valutareserves zakte in het vierde kwartaal naar het laagste niveau sinds 1995. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het IMF. Het aandeel van de dollar zakte tot ongeveer 59%, terwijl het marktaandeel van andere valuta als de euro de yuan steeg. De euro steeg van 20,5% naar 21,2% van de totale valutareserves, terwijl het aandeel van de Chinese munt tot 2,3% groeide.

De Amerikaanse dollar is nog steeds met afstand de belangrijkste reservemunt voor centrale banken, maar in het internationale betalingsverkeer legt de munt het sinds kort af tegen de euro. Zo verwerkte het internationale betaalsysteem van SWIFT vorig jaar al meer transacties in euro’s dan in dollars. De recente daling van het marktaandeel van de dollar kunnen we grotendeels toeschrijven aan een wisselkoerseffect. Daardoor komen reserves in andere valuta omgerekend naar dollars tegen een hogere waarde op de balans te staan.

Diversificatie

De laatste jaren proberen verschillende landen hun reserves meer te spreiden, bijvoorbeeld door meer andere valuta aan te houden. Ook hebben centrale banken meer goud aan hun reserves toegevoegd als vorm van diversificatie. Het meest bekende voorbeeld is Rusland, dat de afgelopen twintig jaar haar goudreserve vervijfvoudigde. Ook heeft hun centrale bank de laatste jaren een significant gedeelte van haar dollarreserves omgewisseld voor euro’s en Chinese yuan.

Volgens president Poetin is het tijd om de rol van de dollar te herzien, omdat het de Verenigde Staten bijzonder veel macht geeft. Zo lang de dollar wereldreservemunt is kan het land namelijk zeer goedkoop lenen. Daarmee kan ze bijvoorbeeld een grote legermacht in stand te houden, zoals we eerder al schreven in dit artikel.

Ook elders in de Russische regering groeit de weerstand tegen de machtspositie van de dollar. Topdiplomaat Sergei Ryabkov noemde het dollarsysteem onlangs nog een ‘bron van permanente vijandige acties’. Eerder deze maand zei Sergey Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, dat China en Rusland minder afhankelijk moeten worden van de dollar om negatieve effecten van eventuele Amerikaanse sancties zoveel mogelijk te beperken.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]