Aandeel Deutsche bank onderuit na afwaardering

Het aandeel van Deutsche Bank zakte afgelopen week naar een dieptepunt van €9,12 en bereikte daarmee het laagste niveau in meer dan twintig jaar. Het aandeel ging hard onderuit als gevolg van een afwaardering door Standard & Poor’s.

De kredietbeoordelaar ziet grote risico’s in de geplande strategie van Deutsche Bank en verlaagde daarom de kredietstatus van de bank van A- naar BBB+. Zo moeten er nog veel ingrijpende hervormingen plaatsvinden, die de winstgevendheid van de bank de komende tijd verder onder druk zullen zetten.

Naast de afwaardering door Standard & Poor’s kreeg Deutsche Bank er nog een ander probleem bij, want eerder werd ook bekend dat de Amerikaanse toezichthouder de bank op haar lijst van ‘probleembanken’ had geplaatst. Op deze lijst staat financiële instellingen met zwakheden op de balans die in het slechtste geval een bedreiging kunnen vormen voor hun voortbestaan.

Waarde aandeel Deutsche Bank verder omlaag (Bron: Google)

Aandeel Deutsche Bank onderuit

Deze samenloop van omstandigheden deed het aandeel van Deutsche Bank vorige week flink kelderen. Beleggers vrezen dat het voor de bank veel duurder zal worden om kapitaal aan te trekken, waardoor de winstgevendheid fundamenteel aangetast kan worden. Daar komt bij dat er nog veel hervormingen doorgevoerd moeten worden om de winstgevendheid te verbeteren.

Deutsche Bank werd de afgelopen jaren geplaagd door verschillende schadeclaims voor marktmanipulatie en het doorverkopen van ondeugdelijke financiële producten aan beleggingsfondsen en pensioenfondsen. En daarmee is de gifbeker nog niet leeg, want de bank worstelt ook nog met het dossier van in het verleden afgesloten rentederivaten die teruggedraaid moeten worden.

Beleggers zien op dit moment vooral veel onzekerheden met betrekking tot Deutsche Bank en doen daarom hun aandelenposities van de hand. Daardoor is de marktwaarde van de bank gezakt tot $22,9 miljard, waarmee de bank uit de lijst van honderd grootste financiële instellingen ter wereld gevallen is.

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]