Trump drijft Europa richting Rusland en China met loslaten Iran deal

Trump drijft Europa richting Rusland en China met loslaten Iran deal

Het plan van Trump om eenzijdig het akkoord met Iran te verbreken zorgt voor verdeeldheid tussen de VS en Europa en drijven de Europeanen meer in de richting van Rusland en China. Dat zei Sigmar Gabriel, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, vorige week in reactie op de uitspraken van de Amerikaanse president. Tegenover het Duitse persbureau RND zei hij daar het volgende over.

"Het is dringend noodzakelijk dat Europa bijeen blijft op dit thema. We moeten de Amerikanen ook vertellen dat hun gedrag ten aanzien van Iran ons Europeanen naar dezelfde positie met Rusland en China drijft, en tegenover die van de Verenigde Staten."

De Amerikaanse president noemde de internationale deal die in 2015 met Iran werd gesloten de 'slechtste deal ooit' en zei dat hij uit het akkoord wou stappen. Tot verbazing van regeringsleiders en diplomaten in de VS en Europa, omdat het eenzijdig opzeggen van het akkoord zal worden uitgelegd als een diplomatiek zwaktebod waarmee de Verenigde Staten zich isoleren van de rest van de wereld.

Nucleaire deal Iran

De nucleaire deal die in 2015 werd ondertekend door de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland, China, de Europese Unie en Iran houdt in dat Iran geen nucleaire technologie mag gebruiken om wapens te ontwikkelen en dat in ruil daarvoor een aantal Westerse sancties tegen het land versoepeld werden.

Volgens de Duitse minister Gabriel kan het opblazen van dit akkoord grote gevolgen hebben voor de stabiliteit in het Midden-Oosten. Het zal daardoor alleen maar moeilijker worden om nucleaire wapenprogramma's in andere landen een halt toe te roepen.

Verdeeldheid

Niet alleen vanuit Duitsland zijn de uitspraken van Trump slecht gevallen. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken sprak van een 'agressieve retoriek' die 'onacceptabel is' en die waarschijnlijk zal mislukken. Federica Mogherini, woordvoerster voor het buitenlandse beleid van de Europese Unie, liet weten dat Trump niet het recht heeft om het akkoord met Iran eenzijdig te verbreken.

Sinds de verlichting van de sancties in 2015 heeft Iran vooral de banden met China, Rusland en Europa aangehaald. Ook heeft Iran de dollar vorig jaar ingewisseld voor de euro als munt om olie in af te rekenen. Inmiddels is de euro de belangrijkste handelsmunt van Iran.

Voor de Verenigde Staten pakte de deal met Iran vrij slecht uit. Trouwe bondgenoten als Israël en Saoedi-Arabië voelden zich in de steek gelaten door de VS, omdat ze zien dat Iran veel sterker uit het akkoord is gekomen. Israël en Saoedi-Arabië waren dan ook enthousiast toen president Trump zijn plannen bekendmaakte om uit het akkoord te stappen.

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »